„Klubrádió
Reggeli gyors

Súlyosan leszakadt Magyarország, 75% a szegény az EU-hoz képest

28/07/2021 10:26

| Szerző: Klubrádió

Elhúztak Magyarország mellett a közép-európai országok, és már csak Románia és Bulgária szegényebb az országnál. Az Eu-ban 13 ezer euró évente az átlagjövedelem, itthon ennek a 40%-a.

A magyarok háromnegyede az uniós átlaghoz képest szegénynek számít. A Tárki vezérigazgatója, Tóth István György a Reggeli gyorsban elemezte a helyzetet.

2021. július 28. Reggeli gyors - részlet 21.07.28. Tóth István György
06:49
00:00

Magyarországon 12-13% körül van azok aránya, akik a relatív szegénységi rátába tartoznak, de ha az Európai Uniót egy társadalomnak vesszük, amiben 500 millió ember él ugyanott, és az ő jövedelmüket vesszük, akkor az említett szegénység az uniós medián 60%-a alatt élőkre vonatkozik. Ebből jött ki, hogy az összeurópai medián 60% alatt a magyar népesség 75%-a él, mondta a szakember.

Az euróban átszámítás bár trükkös dolog, hiszen nem a napi árfolyamot nézik, hanem hogy mennyi a pénznem vásárlóereje az egyes országokban: az EU egészében a medián - a középérték - egy évben 13 ezer euró, ami nálunk 5500 euró. Ez cirka 40%-a az uniós küszöbértéknek, ezzel pedig Magyarországnál rosszabb helyzetben csak Bulgária és Románia van. Persze nagy a szórás. Vannak olyan országok, amik jóval az európai értékek felett teljesítenek, mint Németország, Luxemburg, Dánia.

Ez a mostani adat a 2015-2017-es évi helyzetre vonatkozik, tette hozzá. Ekkor szerinte volt egy súlyos válság is. A növekedés mindenhol egyforma Európában, de nemzetközi összevetésben a közép-kelet európai országokban nagyobb volt a felzárkózás, a leginkább Lengyelországban, Észtországban, Szlovákiában és Litvániában, holott ezek az országok 2005-ben még Magyarország mögött voltak, ma már előtte.