„Klubrádió
Fülbevaló

Spárga: Nemcsak fontos afrodiziákum, hanem egészséges is

11/05/2021 16:25

| Szerző: Klubrádió/pj

Új műsorvezetővel, Gaál Ildivel jelentkezett a Fülbevaló, a Klubrádió női magazinja.

 

2021. május 11. Fülbevaló (2021. május 11., kedd 13:00)
42:29
00:00
Műsorvezetők: Gaál Ildikó Szerkesztők: Gaál Ildikó
A műsorban a segítség, segíteni akarás a hívószó ezúttal, mert nehéz időket élünk. Nemcsak a pandémia miatt borult fel az életünk, hanem elveszni látszik valamiféle ősbizalom, ami segített kapaszkodni abba, hogy mi irányítjuk az életünket.

Első vendégünk Kolozsváry Judit szakpszichológus és családterapeuta volt, akivel a családon belüli feszültségekről beszélgettünk, ami a pandémia okozta összezártságból fakad, de a nyitás körüli tevékenységekből is. Megkérdeztük, hogyan tudunk rendet tartani a lelkünkben és a lakásunkban, illetve hogyan lehet egymást jól szeretni ezek között a körülmények között.

Elveszítettük a korábbi megszokott családi rituálékat,  a terek is összemosódtak, sok minden felborult a pandémia alatt. Erre a megoldás az alkalmazkodás és új rituálék kialakítása. Fontos, hogy rendszerben tudjunk gondolkodni és cselekedni, ne pedig kaotikusan éljünk. Ha egy nő például egyébként is szokott sminkelni, akkor bátran fesse magát a home office alatt is. Ne ragadjunk bele abba, hogy egész nap pizsamában vagyunk, mert úgy könnyebben összefolyik az idő és a tér is, ami biztosan nem tesz jót nekünk. Igyekezzünk a tereket – ha van – jól elkülöníteni, a konyha legyen konyha és ne dolgozószoba.

Az is nehéz, hogy mostanában keveset tudunk egyedül lenni, pedig az én-időre mindenkinek igénye van, amikor magával foglalkozhat, amikor a saját örömszerzése céljából tevékenykedik vagy csak egyedül bambul maga elé. Ilyen személyes kuckóra mindenkinek szüksége van. A gyerekek például szeretnek az asztal alatt kuckózni, hát biztosítsuk a számukra, és arról se feledkezzünk meg, hogy nekünk felnőtteknek is jár ez. Megszoktuk, hogy ha hazaérünk, igényeljük egymás társaságát, de ez azért a nap 24 órájában nem érvényes.

Az adásban további praktikus tanácsok is elhangzottak – hallgassa vissza a többit is.

Juhány Ilony virág-önarckép
 
Juhány Ilony virág-önarcképe
 

Juhász Ilony színész, kézműves alkotó és képzőművész - többek közöt r- virágsziromból készít képeket. Nem virágokról, a szirmok neki a festéket helyettesítik, a képeken elsőre nem is esik le, hogy ezek a "festmények" miből is készültek. Most májusban az anyaggyűjtés fázisában van, ilyenkor gyűjti be szirmokat, majd tartósítja is azokat.

Juhász Ilony virágképeivel
 
Juhász Ilony virágképeivel
 

Ez egyben terápiás foglalkozásnak is mondható, de vendégünk esetében nem annak indult, hanem játéknak. 30 éve készíti ezeket a virág-kollázsokat, olyan ez kicsit, mint a mandalakészítés, amiben egészen el lehet merülni, kizárva a külvilágot. Az egész onnan indult egykor, hogy gyönyörű petúniák nőttek anyukája kertjében, és jó lett volna ezeket a virágokat megörökíteni valahogyan. Így néhányat lepréselt, majd amikor pár héttel később vizsgálgatta a szirmokat, hunyorogva megmozdultak az erezetek, és kis részletekben ráismert mindenféle formára. Ekkor született az ötlet, hogy ilyen virág-képeket készítsen. Játéknak indult, de olyan jól sikerült, hogy egyik barátnőjének egy ilyen képet ajándékozott születésnapjára, akinek arcképét alakította át virágszirmok segítségével tündérré. Olyan izgalmasanak találta ezt, hogy azóta sem tudott erről leállni, és azóta is tökéletesíti a módszerét sok-sok kísérletezéssel.

A műsorban adott néhány tippet arra, hogyan kezdjenek hozzá hasonlóhoz az a Klubrádió hallgatói.

Ress Hanga gyógytornász elmondta, hogy mit kezdjenek magukkal azok – a jobbányira idősebb – emberek, akik idejüket főleg otthon töltik, töltötték és olyan állapodta süppedtek bele, ami kevés mozgással járt. Mit tegyünk ahhoz, hogy kedvünk legyen felállni a fotelból, visszatérjen az életkedvünk és ne romoljon a fizikai állapotunk? Egy háziállat például sokat segíthet, de további hasznos ötleteket is megosztott vendégünk.

spárga

Tari Teréz – színész és jógaoktató – az adás végén egy klassz spárgareceptet is megosztott velünk. A spárgának most indult a szezonja, már nemcsak aranyárban lehet kapni ezt a finom és egészséges zöldséget. Nemcsak fontos afrodiziákum, hanem nagyon egészséges is, és a tavasz egyik legjellegzetesebb növénye. Egyelőre még nem a magyar termelők - fehér, zöld, lila - spárgái kaphatók, de vendégünk elcsábult, és vett már import spárgát a piacon. 

Az adásban egy fehér spárgából készült levest mutatott be, ami megőrzi a növény karakteres ízét, viszonylag kevés összetevőből készül. A krumplihámozóval megtisztított spárgát vajon megpároljuk kevés sóval, utána felöntve alaplével – ez valamilyen gyenge szárnyasból készült húsleves – és a végén kerül bele egy tejszínes-tojássárgás habarás, amit hőkiegyenlítéssel keverünk össze: a már nem gyöngyötő, forró levest adagonként elegyítjük, míg be nem sűrűsödik. Ezt friss petrezselyemlevéllel alaposan megszórjuk, és már kész is a leves.

Tari Teréz számára a konyha akkor élő, ha állandóan újíthat benne valamit. Most azt találta ki, hogy a zöld spárga 3-4 vaskos fejét a reggeli zöld smoothie-ba beledarabolta, adott hozzá kiwit, körtét, banánt és almát, felöntötte almalével és még egy fél citromot is tett bele. A gyerekeinek nem árulta el, hogy van benne spárga, így óvatlanul megitták a "kiwi smoothie'-t, a sajátjába pedig még egy fél marék rukkolát is rakott, valamint 3-4 zsenge reteklevelet. Ezek hosszabb ideig képesek energiát adni a szervezetnek.

Fülbevaló
2021. május 11. kedd 13:00
Szerkesztő-műsorvezető: Gaál Ildi