„Klubrádió
Esti gyors

"Semmi nem indokolta Szíjjártó minszki útját"

16/03/2023 18:53

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nincs jelenleg együttműködés Magyarország és Belarusz között, inkább közvetett üzenetváltásokat sejt Magyarország és Oroszország közt Szijjártó minszki látogatása mögött Székely Árpád. A volt moszkvai nagykövet szerint a kormány arra épít, hogy ha  a háború véget ér helyreállhat a kapcsolat Oroszországgal, de erről szó nincs. "A putyini rendszernek meg vannak számlálva a napjai" mondta, hozzátéve, Oroszország sem lesz olyan helyzetben, mint Ukrajna megtámadása előtt.

2023. március 16. Esti gyors - részlet 23.03.16. Székely Árpád
07:50
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Európai Parlament elítélte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, mert Fehéroroszországba utazott – írja a szerdai állásfoglalásról a Népszava. Az EP "minden olyan fellépést elítél – beleértve a minszki hatóságoknál tett magas rangú látogatásokat –, amelyek kételyeket támasztanak azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió egyértelműen nem ismeri el a Lukasenka-rezsimet".

"Nagyon kirívó eset, hogy név szerint említették meg Szijjártó Pétert" – mondta az Esti gyors pénteki adásában Székely Árpád. A volt moszkvai nagykövet szerint példátlan eset, hogy valakit név szerint elítélnek. Hangsúlyozta, semmilyen gazdasági, tudományos, kulturális együttműködés nincs jelenleg a két ország között, ezért semmi nem indokolja a külügyminiszteri látogatást.

Ezek alapján Székely úgy látja, demonstratív, szándékos lépésről van szó Szijjártó részéről. A minszki látogatás mögött közvetett üzenetváltásokat sejt Magyarország és Oroszország közt.

Szerinte arról van szó, hogy a magyar kormány arra számít, hogy amikor valamilyen módon véget ér a háború – Oroszország legyen akár győztese annak, vagy vesztese – helyre állhatnak a gazdasági kapcsolatok. Erről azonban szó sincs, a bizalom megrendült Oroszországgal szemben. Az orosz nép ettől még fennmarad, de "a putyini rendszernek azonban meg vannak számlálva a napjai". Új egyezmény persze születik majd, de abban Oroszország helye már nem lesz ugyanaz, mint a támadás előtt volt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Székely Árpáddal
2023.03.16., csütörtök 18:43
Riporter: Hardy Mihály