„Klubrádió
Esti gyors

Salvini és a számtan

5/09/2019 20:15

| Szerző: Klubrádió

A jobboldali populista politikusnak azt sikerült elérnie, hogy egy tisztán baloldali kormány alakuljon Olaszországban. Haragszanak rá sokan, mégis népszerű.

2019. szeptember 05. Esti gyors / részlet, Techet Péter (19.09.05.)
06:04
00:00

Most már biztos, hogy Matteo Salvini, az olasz Északi Liga vezére elszámította magát. Annyit sikerült elérnie, hogy egy tisztán baloldali kormány alakult Rómában. Az ő utóda pedig egy kimondottan bevándorláspárti politikus lett, aki mindig is azt hangoztatta, hogy a menekülteket be kell engedni és el kell osztani Európában. Salvini –aki nemrég még csodálattal nézte Orbán kerítését-, a Belügyminisztériumot használta föl saját pártja idegenellenességének népszerűsítésére, hát ennek most vége. Az általa áterőltetett menekültellenes törvény gyakorlatilag büntette a segítségnyújtást. Giuseppe Conte régi-új miniszterelnök enyhítene a törvényen, de még az is lehet, hogy visszavonják azt – mondta Techet Péter külpolitikai újságíró, az Azonnali.hu munkatársa az Esti gyorsban.

Az új olasz kormány összetételében feltűnő, hogy sok fiatal, sok nő kapott tárcát. Ez alapvetően az Öt Csillagnak köszönhető, ez a párt mindig is fiatal politikusokkal állt elő, az elnök még nincs 33 éves, de a demokraták is ebbe az irányba mozdultak el, noha egy tradicionális pártról van szó. Így aztán még véletlenül sem támadható a kormány azzal, hogy a régi idők embereiből állna.

Salvinit korai lenne még leírni. Vezeti a közvélemény-kutatásokat, bár csökken a népszerűsége. Az Északi Liga még mindig 30 százalék körül áll, de sokan haragszanak rá, mert tevékenységének az a következménye, hogy egyetlen jobboldali párt sincs a kormányban. Megkérdőjelezik azt is, hogy ő lenne a jobboldal vezére. Ám nem áll le, nagy tüntetést helyezett kilátásba Conte új kormánya ellen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Miniszterelnöki sajtóiroda/ Szecsődi Balázs.

Esti gyors
2019.09.05. 18:00
Műsorvezető Gergely Zsófia