„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna szerint Medgyessy óriásit téved

22/04/2022 19:20

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem ért egyet Medgyessy Péter volt miniszterelnök kijelentéseivel Róna Péter közgazdász, az ellenzék egykori államfőjelöltje.  Szerinte az ellenzék egy közel normális állapotban ugyan együtt tudna működni a kormánnyal, de jelenleg nem ez a helyzet. Azt is hangsúlyozta, Orbán olyat ígért a választóknak, amit az ellenzék is megtehetett volna.

2022. április 22. Megbeszéljük - részlet 22.04.22. Róna Péter
17:52
00:00

Az előző napi, csütörtöki Megbeszéljük vendége volt Medgyessy Péter. A volt szocialista miniszterelnök a műsorban arról beszélt, hogy nem szabad az ellenzéknek feladnia, arról pedig szó sem lehet, hogy nem mennek be a parlamentbe. Szerinte vannak olyan témák, amikben a kormánynak és az ellenzéknek meg kell egyeznie. Azt is megjegyezte, hogy szerinte a kormánypárt Fideszt vezető Orbán Viktor miniszterelnök igenis legyőzhető választáson.

"Ez a felvetés azt feltételezi, hogy a magyar politikai helyzet többé-kevésbé normális, és a választási eredmény legitim. Nem ez a helyzet Magyarországon" – reagált Medgyessy kijelentésére Róna Péter jogász, közgazdász, egyetemi tanár. Az összellenzék egykori köztársaságielnök-jelöltje szerint – más országokhoz hasonlóan – két politikai üzenet, a liberális, és az illiberális ütközik egymással.

A liberális demokrácia üzenete az, hogy az állam feladata azoknak a feltételeknek, körülményeknek és eszközöknek megteremtése, amelyekkel az egyén döntéseivel határozhatja meg élete alakulását. Róna úgy látja, hogy az ellenzék a liberális demokrácia üzenetének hirdetése mellett nem vette figyelembe a magyar társadalom igényét a biztonság iránt, különösen az orosz-ukrán háború kitörését követően. Az illiberális üzenet ezzel szemben éppen az volt, hogy megvédi és gondoskodik az állampolgárokról. "Ez két, egymástól radikálisan eltérő üzenet, márpedig más országoktól eltérően Magyarországon a másodikra van a többségnek igénye" – foglalta össze.

A többi poszt-szocialista államtól eltérően a magyar ellenzék nem volt arra képes, hogy felismerje, a választók egy jelentős, szegény és az elszegényedő részének valóban az állam gondoskodása a fontosabb tényező.

Más kérdés, hogy a Fidesz és Orbán valójában mennyiben gondoskodik az azt igénylőkről. Hangsúlyozta, nem példátlan, hogy egy liberális kormány gondoskodik a leszakadó, elszegényedő polgárokról, miközben az illiberális demokrácia nem biztosítja azokat a jogokat amelyeket a liberális választók igényelnek. "Itt van Medgyessy Péter óriási tévedése" – vonta le következtetését.

A műsor további részében Róna beszélt az orosz-ukrán háborúról, valamint arról, hogy az sem oldaná meg a magyar szakemberek nyugati elvándorlásának problémáját, ha például az Európai Unió valamilyen módon kifizetné képzésük költségeit, hiszen ez nem tartaná vissza a szakembereket, és ennek megfelelően a hiány sem csökkenne.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2022.04.22., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György