„Klubrádió
Megbeszéljük...

Medgyessy Péter: Bizonyos kérdésekben az ellenzéknek partnernek kell lennie a kormánnyal

21/04/2022 17:06

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A volt miniszterelnök szerint nem szabad az ellenzéknek feladnia, arról pedig szó sem lehet, hogy nem mennek be a parlamentbe. Szerinte vannak olyan témák, amikben a kormánynak és az ellenzéknek meg kell egyeznie, mert szerinte az nem jó hozzáállás, hogy minél rosszabb, annál jobb. Medgyessy Péter a Megbeszéljükben arról is beszélt, mit tanulhatnak a profi Orbán Viktortól az ellenzéki pártok, és hogy az ellenzéknek kellene 4-5 ember, akiket el kell kezdeni felépíteni a következő választásra.

2022. április 21. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Medgyessy Péter - 2022.04.21.
19:31
00:00

Medgyessy Péter szerint bár sok minden hiányzott az ellenzéknek a választási győzelemhez, de szerinte  Orbán Viktor igenis legyőzhető egy választáson. A Megbeszéljükben a volt kormányfő Bolgár Györgynek beszélt arról, hogy Orbán milyen sokat tanult a 2002-es vereségéből, amikor éppen a Medgyessy-t indító MSZP nyert. Szerinte az a vereség Orbánnak azért is azért fájó volt, "mert hatalommal szemben induló ellenzékkel szemben maradt alul".

Vizes vb 2017 - Megnyitó
 
 
Budapest, 2017. július 14. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és felesége, Lévai Anikó (háttal) Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel beszélget a 17. vizes világbajnokság megnyitója előtt a Lánchíd pesti hídfőjénél. Mellettük Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége (háttal). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
 

Medgyessy azt mondta, Orbán profi politikus, és az ellenzéknek nincs más útja, mint hozzá hasonlóan  tanuljon az egymást követő vereségekből. "Nem szégyen a jobbtól, az okosabbtól tanulni" - mondta a volt miniszterelnök. Medgyessy úgy emlékszik, hogy Orbán 2002-ben a háttérbe vonult, és elkezdte szervezni a hátországot, értelmiséggel vette körbe magát, polgári köröket kezdett szervezni. Orbán képezte, felkészítette az embereit, és "kitartott amellett, hogy a sajátjai közül senkit sem hagy az út szélén". Ezzel szemben az ellenzéknél most a sebek nyalogatása folyik, mondta. Bár megérti, mert ez a vereség szerinte váratlanabb volt, mint a korábbi vereségek, de fel kell készülni a következő választásra, amihez "van négy év".

Arról is beszélt, hogy az ellenzéki politikusok közül szerinte senkinek sem szabadna a vereségért felmentenie magát, mert mindenki részese volt a vereségnek, és azt mondta, ezzel a nehezített pályával kell számolni a következő években is. Medgyessy kijelentette, hogy ő nem szereti azt a defetista álláspontot, hogy Orbánt nem lehet megverni, csak - szerinte - még nem érkezett el ehhez a pillanat.

Orbán erős és koncepciózus vezető, az ellenzéknél pedig van "4-6 olyan politikai vezető, akiből nem látni, mire képesek, vagy már kijött belőlük, de nem az, amire számítottak". Szerinte az ellenzéknek ki kell választania 4-5 embert, nem pedig egyet, és őket "menedzselni kell". Ezek az emberek nem is feltétlenül azok, akik az előválasztáson szerepeltek. "Ki kell járni a terepre, nem az utolsó évben, hanem nap mint nap. Lehetséges, hogy pénzbe is került, de nem feltétlenül pénzkérdés, hanem elszántság kérdése" - fejtegette a volt kormányfő.

Medgyessy Péter úgy látta, hogy az ellenzéknek a mostani választási kampányban nem volt igazán fontos üzenete társadalom felé, majd megjegyezte, hogy amikor 2001-2002-ben kampányoltak, akkor a közbiztonság, létbiztonság jelszavakkal adtak érthető kapaszkodót az embereknek. Ezek szerinte biztató szavak, amikkel az ország jobban tud haladni. "Nem bonyolult programokra van szükség. Nem ott tart ma a világ, hogy az ellenzék részletes programokon dolgozzon" - mondta.

Most úgy látja, hogy az ellenzéknek lehetősége van, hogy kihívója, egyenrangú partnere legyen Orbánnak. Megrökönyödve mondta, hogy van olyan felvetés, hogy az ellenzék nem megy be a parlamentbe: "milyen dolog ez, hogy jut valakinek ilyen az eszébe?" Szerinte azért választották meg a képviselőket, hogy bemenjenek dolgozni a parlamentbe, és el kell mondani, amit akarnak. "Széttárni a kezüket, hogy ezek erősebbek, nekünk itt terem gyümölcs, ez egy rossz álláspont" - mondta. Példaként említette ismét Orbánt, aki "2002-ben összeszedte a csapatot, igaz, hogy a jogrend nem húzott ennyire egy irányba, de ezek között a körülmények között kell nyerni".

Szerinte az ellenzéknek az egy jó kezdet volt, hogy összeálltak, hogy tárgyaltak, és bizonyos kérdésekben megegyeznek. Szervezeti háttereket kell létrehozni, egy ellenzéki minimumban kell megállapodni. Ez 4-5 kérdés, továbbá elszánt emberek kellenek. "Feladni nem lehet, erről szól a politika".

A Fidesz választások előtti osztogatásáról Medgyessy azt mondta, hogy szerinte a Fidesz és a kormány nagyon meg volt ijedve az ellenzéki összefogástól, ezért kezdett osztogatni. "Ez jó jel, az ellenzéknek örömmel kellene nyugtázni, még úgy is, hogy ennek súlyos gazdasági következményei lesznek". A költségvetésben tátongó lyuk ugyanakkor Medgyessy szerint bár nagyon nagy, de nem akkora, mint sokan gondolnák, mivel "az infláció hoz be állami pénzeket és a növekedésből is jön pénz, illetve - ha megkapja az ország - az EU-s pénzek is hozhatnak segítséget.

Medgyessy szerint az ellenzéknek nem lehet az álláspontja, hogy minél rosszabb annál jobb, a gazdaságot rendbe kell hozni. Medgyessy szerint ebben partnernek kell lenni, mert senkinek nem érdeke, hogy az ország csődbe menjen. Úgy látja, a kormánynak szüksége lesz egy sor olyan intézkedésre, amire nem meri majd kimondani, hogy megszorítás, de vissza kell fogni a nagy beruházásokat, ezeket már el is kezdték felülvizsgálni, néhányat szerinte le is kell majd mondani, az energiát a produktívabb beruházásokra kell fordítani, és meg kell békélni az EU-val, sorolta. 

"Kényszerhelyzet van, hogy a kormánnyal párbeszédre kell törekedni". A kormánynak az ellenzék segítségével kell megmagyaráznia egyes döntéseit, ezért szerinte "nemzeti egységet kell néhány kérdésben kialakítani". A kormány Medgyessy szerint majd könnyen megy bele ebbe, mert erős pozícióban van, és az az ellenzék erejét is mutatná, és szerinte "kőkemény követeléseket" tudna a kormánynak feltételül szabni. "Az EU is azt várja, hogy az ellenzék kifejtse az álláspontját" - mondta Medgyessy, aki szerint "nem kell az elvi álláspontokat feladni". Példaként a jogállamiságot hozta fel, amikről a kormány sosem fogja elismerni, hogy "hiátusok vannak". "Ez egy dolog, de bizonyos problémák megoldásában meg kell tudni egyezni, és szerinte ez azt mutatná, hogy az ellenzék nem csak támadni, hanem megegyezni is tud: "ha vannak nemzeti célok, jobb iskolák, jobb egészségügy kell, ezekben lehetnek elemek, ahol a kormánnyal található megállapodásra esély" - mondta Medgyessy Péter.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Medgyessy Péterrel
2022. április 21., 16.15
riporter: Bolgár György