„Klubrádió
Reggeli gyors

Rogánozásra bangónézás? Az ellenzékieket elbizonytalanítja, a fideszeseket megerősíti

24/01/2022 14:25

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Miközben országos szintű felháborodás alakult ki, hogy egyetemeken fideszes és Fidesz-közeli embereknek hogyan tudtak Völnerék és Schadl György vizsgákat elintézni, kiderült, hogy az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó hazudott, hogy van diplomája, és a kormánypárti propaganda média a momentumos Hajnal Tamást is azzal vádolta, hogy nincs diplomája, miközben magát közgazdásznak nevezte. Hogyan működik a fideszes választói önfelmentés, és hogyan befolyásolja a választásokat a diplomaügy? Mikecz Dániel elemző szerint az ilyen eseteknek súlyos következményei lehetnek a választók körében.

2022. január 24. Reggeli gyors - részlet 22.01.24. Mikecz Dániel
10:36
00:00

Az, hogy Hajnal Miklós diplomás közgazdász, az ugyan nem igaz, de Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke megvédte párttársát, hogy mint közgazdásznak tanuló egyetemista, közgazdásznak számít, így Mikecz Dániel, a Republikon Intézet munkatársa szerint van különbség, hogy Bangóné Ildikó diplomát hazudott magának, és hogy fideszes kádereknek az egyetemi vizsgáját hogyan intézik el olyan befolyásos figurák, mint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, a bűncselekményekkel gyanúsított Schadl György.

Ezek az ügyek ugyanakkor érzékenyek lehetnek az ellenzéknek, mert Mikecz szerint elveszi azoknak a támadásoknak az élét, amelyek például Rogán Antal kabinetfőnökével kapcsolatosak. A Völner-ügyben készült kihallgatási jegyzőkönyvek szerint Nagy Ádámnak is Schadl György intézte el a vizsgáit a jogi egyetemen. Az ügy kipattanása után szinte rögtön kiderült Bangóné hamis diplomája, amire az ellenzék gyorsan lépett, és az MSZP kizárta a pártból a képviselőt, de Mikecz szerint így egy kicsit átment hitelességi versenybe: mennyiben hiteles az ellenzék amikor a Fideszt kritizálja, hogy Rogán kabinetfőnöke úgy mehetett át vizsgákon, hogy nem készült, hanem a politikai kapcsolatok segítették?

Bangóné Borbély Ildikó
 
Bangóné Borbély Ildikó
 

 

"Amikor elkezd adok-kapokba átmenni, a közvélemény számára csökkentheti az élét annak, hogy milyen lemondásra szólítja fel az ellenzék Rogán kabinetfőnökét". Ugyanis elültetheti az emberek fejében azt a gondolatot, hogy jó-jó, de a másik fél sem teljesen tiszta ebben a tekintetben".

Fontosnak nevezte, hogy ezek az ügyek nagyon gyakran a saját tábornak szólnak, meg kell nyugtatni a saját támogatókat, hogy a szimpatikus párt morális háztartása valamilyen szinten jól van, még úgy is, ha csak azzal lehet ezt elérni, hogy felmutatják, hogy a másik oldalon is problémák vannak.

Mikecz szerint ez befolyásolhatja a választásokat is, hiszen a jelek szerint a Fidesz képes elvinni a saját választóit elvinni a választáson, és "akkor nagyon nagy eséllyel megnyeri a választást". Szerinte gyakran előjön, hogy mennyire fontos a bizonytalanok meggyőzése, de ugyanolyan fontos a saját tábor megmozgatása is. Ha kijönnek ilyen ügyek, nagyon sok lehetséges szimpatizáns végül nem fog elmenni szavazni, mert elbizonytalanodik, hogy helyes-e arra a pártra szavazni. Ugyanakkor ezek az ügyek segítenek tájékozódni, hogy "nincs probléma a választott párttal, hiszen a Momentumnál is, meg az MSZP-nél is behazudják a diplomákat" - mondta.

A Fidesz szűkebb politikai közösségén belül azoknak, akik lojálisak maradtak, azoknak nem engedték el a kezét. Példa erre Schmitt Pál volt államfő esete, aki ugyan kénytelen volt lemondani, "politikai kármentést végzett, de a Fidesz rendezvényeken továbbra is kiemelt vendég". Ahhoz, hogy egy szűken vett politikai közösségnek megmaradjon a belső kohéziója, összetartása, sok esetben a lojalitás a legfontosabb érték, nem pedig például az, hogy ki ért egyes dolgokhoz, mondta Mikecz, aki szerint amikor ezt hangoztatják fideszes politikusok, akkor valóban arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen fontos szerepe van a lojalitásnak, és van ára is, amit elkérhet, ha lojális marad a közösséghez.

A Fidesznek fontos, hogy létrehozzon egy olyan politikai érzelmi kötődést, ami segít hozzájuk csatolni a választót, ezt szolgálja a Békement, tehát amikor a Fidesz az érzelmeket hangoztatja és szeretetről, hitről beszél, ezért van fontos jelentősége. De amikor a szűken vett közösségről van szó, "a nómenklatúráról", azokról, akik részt vesznek az állam működtetésében, döntéshozók, akkor ők valamilyen szinten részesültek abból, hogy részei a tágabb értelemben a fideszes közösségnek. A trafikok elosztása is társadalmi csoportokat kapcsolt a kormányzópárthoz.

A diploma-ügy azt az érzetet erősíti, hogy kivételezett emberekről van szó. A másik tanuljon, gürcöljön, amiért majd kap egy papírt, amivel nem megy semmire, a másik meg behazudhatja. "Azt a fajta érzést erősítheti, hogy itt elválik a politikai elit az átlagembertől" - mondta Mikecz Dániel.