„Klubrádió
Reggeli gyors

Rendszerváltás dobozban

3/09/2019 14:22

| Szerző: Klubrádió

Az éppen aktuális hatalom ódzkodik attól, hogy a Fekete Doboz dokumentumfilmjét bemutassák. A hozzájárulást először az MDF tagadta meg.

2019. szeptember 03. Reggeli gyors - részlet 19.09.03. Elbert Márta
09:14
00:00

A harmincadik évfordulón sokan emlékeznek vissza és persze sokféleképpen a rendszerváltásra. Van azonban egy forrás, amely könyörtelenül mutatja be a tényeket, ez a Fekete Doboz. Néhány, a filmgyárban dolgozó fiatal úgy döntött, hogy rögzíti az eseményeket, különös tekintettel a kerekasztal tárgyalásokra. Erről beszélt Elbert Márta a Reggeli gyorsban.

Nem volt könnyű dolguk. Ma már nevetségesen hangzik, de tény, hogy Magyarországon nem lehetett akkoriban VHS kamerához, kazettához jutni. 1987-et írunk. Valahogy mégis sikerült. Az első munkáik között volt egy olyan felvétel, amely megörökítette, hogy szovjet kiskatonák játszanak magyar felkelőket egy '56-ról szóló játékfilmben.

Aztán elkezdődtek a rendszerváltást előkészítő tárgyalások, ezeken 150 órányi anyagot rögzítettek. Ebből készült egy ötször ötvenperces dokumentumfilm sorozat, amely azóta is dobozban van. Először az MDF akadályozta meg a bemutatását, aztán több, más kormány is. Megpróbálták rávenni az alkotókat, hogy ezt-azt vágjanak ki belőle. Ma már érthetetlen, vagy talán éppen ma érthető okokból. Az anyag egyébként kutatható, több doktori disszertációt is írtak már belőle, de a nagyközönség számára tulajdonképpen ma is elérhetetlen.

'87-ben és még jó ideig nem lehetett felmérni, hogy mi fog történni. A szovjet birodalom már recsegett-ropogott, majd összeomlott, az emberek tudták, hogy milyen diktatúrában élni, hogy milyen korlátok közé vannak szorítva, de a kiút még nem látszott.

Elbert Márta szerint a rendszerváltás azóta csak erodálódott. Visszahullott a társadalom majdnem abba az állapotba, ami elől annak idején menekült. A rendszerváltásnak ma nincs értéke.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan.

Reggeli gyors
2019.09.03. 06:00
Műsorvezető: Dési János