„Klubrádió
Megbeszéljük...

Raskó: Egyre többen mennek külföldre vásárolni

12/03/2023 14:07

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár a magyar élelmiszerárak elérték az uniós szintet, az áfaszint sokkal magasabb mint az unióban bárhol – véli Raskó György agrárközgazdász.

2023. március 07. Megbeszéljük - részlet 23.03.07. Raskó György
14:42
00:00

Hosszú Facebook-posztban részletezte Raskó György agrárközgazdász, hogy miért vásárol az eddigiekhez képest is sokkal több magyar inkább Ausztriában.

"A leglényegesebb és új jelenség a magyar lakosság számára, hogy míg az uniós csatlakozás idején a magyar élelmiszerárak a körülbelül felét tették ki az Európai Uniós áraknak, most 2022-ben utolérte a magyar árszínvonal az európait. Ez azt jelenti, hogy a környező országokban is hasonlóak az árak" – mondta Raskó a Megbeszéljük keddi adásában.

A különbség azonban, hogy "sehol a világon nincs ilyen magas áfaszint". A kormány azzal a hazugsággal vet ki mindenféle magasabba áfaszintet, hogy a kereskedők a válságon akarnak nyerészkedni. Ha fenntartja ezt az áfaszintet a kormány, akkor azzal fog szembesülni a kormány, hogy a határ közelében lakó magyarok az eddiginél is nagyobb számban mennek át a szomszédos országokba vásárolni.

Az ársapka sem segített, hiszen a többi közt a rögzítették árú termékek beszerzési ára is drasztikusan megugrott, amelyet semmilyen módon nem kompenzált a kormány.

Ugyanakkor az ársapka eltörlése olyan mértékű áremelkedést jelenthet, ami bizonyos termékeknél 50-60 százalékos áremelkedést hoz, épp ezért Raskó úgy véli, hogy áprilisban meghosszabbítja a kormány a hatósági árak érvényét, mert nem kockáztat ekkora népszerűségvesztést.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Raskó Györggyel
2023.03.07., kedd 16:20
Riporter: Bolgár György