„Klubrádió
Reggeli gyors

Rámutattak a Trump és Orbán közötti különbségre

2/08/2021 07:32

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Egy amerikai véleményformáló szerint, ha jövőre Orbán Viktor elveszíti a választást, akkor tiszteletben fogja tartani a választás végeredményét. Cikkeznek a magyar melegellenes törvényről, ami az idei Hungaroring egyik fő témája lett. Mi köze van az ellenzéknek ahhoz, hogy a demokrácia lassan eltűnik egy országból?

A Mathias Corvinus Collegium három nap múlva esedékes esztergomi fesztiváljának egyik előadója az American Conservative folyóirat egyik meghatározó véleményformálója, Rod Dreher lesz, aki pár napja könyvbemutatót is tartott Budapesten. Huzamosabb ideig tartózkodik Magyarországon, hogy személyes tapasztalatot is szerezzen az Orbán-rendszerről. Írásaiban rendszeresen foglalkozik Orbán Viktor konzervatív ideológiájával. A legutóbbi, vasárnap fejtegetésében saját konzervatív kollégáival szállt vitába, mivelhogy szerinte Orbán Viktornak van, míg Donald Trumpnak nincs eszmerendszere, amire a GOP-nek, a Grand Old Partynak, azaz az amerikai republikánus pártnak nagy szüksége lenne.

Szerinte Magyarország még mindig demokrácia, ezzel együtt a szavazók, akik nem szeretik Orbánt, dönthetnek úgy, hogy jövőre kiszavazzák az ország vezetéséből. Azt pedig elég viccesnek tartja, miként lehetne ő diktátor, ha mindig tiszteletben tartja a választás eredményét. Rod Dreher szerint, ha esetleg elveszítené Orbán a választást, akkor sem lenne ez másként.

Védelmébe vette az LMBTQ-törvényt is, és megszégyenítette Lewis Hamiltont illetve Vettelt is, akik Twitter üzenetben is megerősítették a törvény elleni tiltakozásukat. Rod Dreher szerint nem ismerik a törvény szövegét, mert az nem ellenséges a kisebbségekkel szemben, csupán az iskolákban történő oktatásukat tiltja. Dreher meggyőződése, hogy nemcsak Magyarországon, de a Közép-Kelet-Európában is többségben vannak az LMBTQ közösségekkel nem szimpatizálók, akik a nyugati és amerikai liberálisokat dölyfös kultúrimperialistáknak tartják – és igazuk is van – szögezi le a jobboldali gondolkodó.

A Race Fans, versenyrajongók portálon azonban már a verseny utáni percekben megjelent, hogy szabálytalanság elkövetésével hírbe hoztak több versenyzőt, többek között Sebastian Vettelt is, aki a futammez kötelező viselete ellenére szivárvány pólót és maszkot húzott. A Skynak úgy nyilatkozott előzőleg, akár ki is zárhatnak emiatt a versenyből, de nem érdekel. Ha akarják, megismétlem a tiltakozásomat.

William Danvers az amerikai The Hill portálon a General Electric rendszerváltáskori hirdetésével indítja véleménycikkét, amelyben egy idősebb hölgy keringőzik és azt mondja, megint fiatalnak érzem magam. Utalva arra, hogy Magyarország a berlini fal leomlásával egyidőben kiűzte a szovjet megszállókat, eljegyezte végérvényesen magát a szabadsággal és a demokráciával. Ma bizony ilyen hirdetést aligha lehetne feladni.

A Pegazus-botrányban kémkedéssel meggyanúsított Orbán-kormány a jogállamra hivatkozva igyekszik megvédenie igazát. Azonban ma már az autokrata rezsimekben a jogállamra hivatkoznak, mintha az visszaigazolható lenne. A cikk Orbán színeváltozását elemezve jut el addig a pontig, amikor már autokrata populistának lehet őt tekinteni. Történelmi párhuzamot vonva idézi fel a Reichstag felgyújtását, amit Hitler a választás kiírására ürügyként használt fel.

A szerző szerint most Orbán és más, például az őt követő lengyel, a szlovén, a cseh vezetők is a jogállami működés keretében igyekeznek legitimálni hatalmukat. Leszögezi, a demokrácia akkor is működik, ha a rendszert magát a többség támogatja. Nem kell ehhez erőszakos népfelkelés vagy polgárháború.

Fokozatosan le lehet építeni a demokratikus intézményeket – alkotmányos és különféle törvényi eszközökkel. Orbán Magyarországa intő példa azoknak, akik azt hiszik, a hazájukban ilyen soha nem fordulhat elő. Pedig bárhol megeshet, ahol nincs egységes ellenzék. Ami az elmúlt időszakban Magyarországon hiányzott.

Thomas Stearns Eliot parafrázissal zárja írását a Clinton és Obama-elnökség idején nemzetbiztonsági tanácsosként dolgozó William Danvers, hogy a demokrácia soha sem egycsapásra tűnik el, hanem szép lassan kimúlik, hacsak az ellenzék meg nem állítja a leépítés folyamatát.

Számos cikk foglalkozik a nemzeti választási bizottság által pénteken jóváhagyott kormányzati referendummal mint az Európai Unióval folytatott, Orbán-féle ideológiai illetve kultúrháborúval – írja például az Euronews is a Reuters alapján.

Orbán ugyanis a választásokra készülve a szerinte veszendőben lévő keresztény kultúráért száll harcba a nyugati liberalizmust átkozva. Orbán kérdéseivel ellentétben lehetséges kihívójának a népszavazási kezdeményezését még csak napirendre sem vették. Az elemzés szerint az előző választást a migrációs tematikával megnyerő Orbán Viktor új téma után nézett, és most a gender és a szexuális kérdések kerültek agendája középpontjába.

A Forbes magazin pedig Lakatos Márknak legújabb divatkompozícióit mutatja be, amelyek a homofób-törvény elleni tiltakozásként születtek meg. Minden ruhán feltűnik ugyanis a központi üzenet: a „Felnőtt Tartalom” felirat a 18-as karikában. Ahogy fogalmaz, ezzel a figyelemfelkeltő designnal a szolidaritás minél szélesebb kivívása a célja.