„Klubrádió
Megbeszéljük...

Polyák Gábor: Elvesztettem a reményt, hogy az EU bármit tenni fog a magyar médiaszabadság ügyében

24/03/2023 19:41

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Ezen a héten zajlik egy európai médiaszabadságról szóló törvény tervezetének a vitája az Európai Parlamentben. Polyák Gábor médiajogász szerint a tervezet első verziója világosan megmutatta, hogy az eu-s döntéshozók is látják a magyarországi médiahelyzet problémáit, viszont az Unió még mindig nem hajlandó tudomásul venni, hogy ez itt nem a nyugati normák szerint működő ország. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője hozzátette, ezen a héten szállt el belőle az utolsó remény is, hogy az EU bármit is hajlandó lesz komolyan tenni a magyar médiaszabadság ügyében.

2023. március 24. Megbeszéljük részlet - (2023.03.24.) Polyák Gábor
15:02
00:00

"Itt nem arról van szó, hogy egyes szerkesztőségeket a kormány el akar nyomni, hanem arról van szó, hogy egyes szerkesztőségek önként és dalolva szolgálják ki a kormány igényeit" – véli Polyák Gábor, az ELTE Média és Kommunikációs Tanszékének vezetője, médiajogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. Szerinte az EU által szorgalmazott "finom etikai jellegű szabályok" talán egy nyugat-európai országban hatásosak lennének, de itt a "vadkeleten" semmi értelmük sincsen.

Az Unió döntéshozói 12 év alatt azt nem értették meg, hogy például az állami reklámköltések tisztességes felhasználásának az biztosan nem elegendő módja, hogyha az államnak előírják, hogy tegye közzé, mennyit költött – mondta Polyák. Hiszen egyébként Magyarországon pontosan tudjuk, hogy hol mennyit költ állam, de ettől semmi nem változik, mivel ez nem egy demokrácia, itt a választópolgár ezen nem tud már felháborodni, és nem ez alapján hozza meg a döntését – tette hozzá a médiajogász.

A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője több újságíróval közösen részt vett egy meghallatáson, ahol az Európai Parlament egy bizottsága a magyar médiahelyzet felől érdeklődött. Polyák azonban ezen a beszélgetésből arra következtet, hogy az EU részéről nincs erő és akarat arra, hogy megértsék azokat a pontokat, amiket a médiaszabályozás hatékonyságának érdekében erősíteni kellene.

Az Európai Unió még mindig nem hajlandó tudomásul venni, hogy ez itt nem a nyugati normák szerint működő ország – véli a médiajogász. Belőle személy szerint ezen a héten szállt el az utolsó remény is arra vonatkozóan, hogy az EU bármit hajlandó lesz komolyan a magyar médiaszabadság ügyében tenni. 

Az Uniós sok tekintetben ez tényleg egy "túlbürokratizált" szervezet: mire egy döntés eljut odáig, hogy  jogszabály legyen, addigra egyrészt a bürokraták addig csiszolgatják egy olyan nagyon finomkodó és udvarias nyelvezetre, amit egyébként normális ember biztosan nem ért meg – nyilatkozta a szakértő. Másrészt pedig mikor a tervezet az Európai Tanács elé kerül, ott az Európai Unió kormányainak képviselői mind a maguk politikai érdekei mentén enged, illetve elleneznek bizonyos pontokat, és a folyamat végére egy bürokratikus és átpolitizált "katyvasz" keletkezik, "ami aztán láthatóan mindenre jó, csak arra nem, amire szükség lenne" – zárta az interjút Polyák Gábor.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Polyák Gáborral
2023. március 24., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György