„Köszönjük,
Publicisztika

Politikus pólóban; egy előválasztás tök egyszerű tanulsága – Selmeci János jegyzete

16/04/2024 18:06

| Szerző: Selmeci János

Könnyebb a Facebookon egy szélsőjobboldali rendezvény rendőrök általi felszámolásának örvendezni, mint korrupciós ügyeket feltárni, vagy szennyező anyagot keresni romos épületek között.

2024. április 16. Esti gyors-részlet (2024.04.16. Selmeci János jegyzete)
02:13
00:00
Ha az ember elfogadja, hogy a politizálás tárgya tulajdonképpen az ország maga, ami szűkebb értelmezésben persze egy várost vagy kerületet is jelenthet, egyik lehetséges célja pedig az ország, a város, a kerület jobb hellyé tétele, akkor nem kell neki magyarázni, miért is lett volna kutyapártosan megfogalmazva „tök gáz”, ha nem Kovács Gergő, hanem a Momentum odaejtőernyőztetett jelöltje nyeri az előválasztást Hegyvidéken. A párt politikusát egyébként a civil jelölt is megelőzte, alighanem azért, mert ő is csinált valamit a kerületben.

Amikor láttam a Momentum vezető arcait kampányolni sajnáltam, hogy nem beszélhetnek őszintén, mert úgy aligha tudtak volna más érvet felhozni a saját jelöltjük mellett, mint hogy szeretnének eggyel több saját polgármestert, nagyon kell a saját fővárosi listához is, meg amúgy is a Gergő mindig pólóban van, mert ezen túl egyébként az ellenfelük öt éves munkáját ők is elismerték. Az önmagáért a politizálásért való politizálást viszont a választók idővel meg szokták büntetni.

A „nekem van a legnagyobb esélyem megverni a Fidesz jelöljét” érveléstől akkor is a falnak mennék, ha nem valamelyik „megbízható” közvéleménykutató mérné, önmagában azért nem nagyon érdemes politizálni, hogy ne a másik győzzön, az érintett kerület visszavonuló polgármestere ráadásul ellenzékiek szavazatainak is köszönhetően regnált 18 éven keresztül, és máig azt gondolnánk, hogy „tök oké” amit csinált, ha a pólós politikus nem kezd el dolgozni.

Dolgozni, ez a lényeg, ebből tanulhatnak a káderhiányban szenvedő pártok, szóval kábé az összes. Ha a választás előtt öt perccel is még kérdés, hogy egy adott kerületben vagy településen ki legyen a jelöltünk, akkor MÁR késő, akkor elrontottunk valamit, akkor a helyi elnököt, az önkormányzati képviselőinket mind ki kell rúgni, mert öt év alatt fel kellene tűnnie néhány olyan arcnak, akik érdeklődnek a munkájuk iránt.

Könnyebb persze a Facebookon egy szélsőjobboldali rendezvény rendőrök általi felszámolásának örvendezni, mint korrupciós ügyeket feltárni, vagy szennyező anyagot keresni romos épületek között, emlékezzünk, Baranyi Krisztina anno például ezzel nyert előválasztást (majd választást is) szintén teljes ellenzéki ellenszélben.

A 12. kerületi előválasztás óriási és roppant meglepő tanulsága, hogy videók, lájkok, Facebook-hirdetések, meg egy hét kampányolás nem helyettesíti több év munkáját. 

De még egy szép öltöny sem. 

A jegyzet az április 16-i Esti gyorsban hangzott el, meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.