„Köszönjük
Megbeszéljük...

Pikó: Idén mi lettünk a legkorrupciómentesebb önkormányzat

12/06/2024 18:33

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Intenzív kampányidőszak után Pikó Andrást újraválasztották a VIII. kerületi polgármester-választáson. Pikó szerint ebben az is segített, hogy erős szakembergárda áll mögötte, amivel megkapták az ország legátláthatóbb, legkorrupciómentesebb önkormányzata díját, illetve hogy sokat kommunikál Józsefváros lakóival.

 

2024. június 12. Megbeszéljük-részlet (2024.06.12.) Pikó András
19:04
00:00

Pikó András Józsefváros újjáválasztott, civil jelöltként versenyző polgármestere a Klubrádió adásában újságírói múltjára utalva elmondta: "nagyon sok ideig erősítettem a Klubrádió csapatát, és ez az én életemben egy nagyon fontos momentum". Bolgár György műsorvezető hozzátette: miután már másodszor is megválasztották polgármesternek Pikót, így most már eldőlt: politikus marad.

A választási sikert Pikó azzal magyarázta, hogy erős szakembergárda támogatja a munkáját. "A ciklus alatt öt nagyon fontos díjat hozott el az önkormányzatunk - mondta -, például a legjobb önkéntes programot még 2020-ban, illetve idén mi lettünk az ország legátláthatóbb, legkorrupciómentesebb önkormányzata, és díjazták a parkolási rendszer megváltoztatását is. Ez igazi nagy elismerés, ezt értékelték a választók. Valamint azt is, hogy mi egy bizonyos szempontból az Orbán-rendszernek az antitézisét csináljuk. Józsefvárosban nagyon sokat egyeztetünk a lakosainkkal, kikérjük a véleményüket, egy kicsit ilyen demokrácia laboratórium is vagyunk. A harmadik elem az talán az, hogy úgy kezeljük ezt a területet, mint egy kis otthont, méltányosan, emberségesen. Egyre jobban átmegy a terület lakosaiban, hogy büszkék lehetnek arra, hogy a sokszor lesajnált Józsefvárosban élnek. Szóval kezd elterjedni, hogy ez a főváros egyik jó helye, ahol jó élni. "

 
Pikó András
Fotó: Klubrádió
 

"Fontos, hogy ott legyél, elérhető legyél, hallgasd meg a kritikát - tette hozzá. - Ez nagyon fontos visszajelzés. Én azt gondolom, hogy vannak olyan polgármesterek, akik ezt nagyon jól csinálják, talán jobban is, mint én, például az Őrsi Gergely (a II. kerület polgármestere) és a Soproni Tamás (a VI. kerület polgármestere), és mások is. Ez a jelenlét az egyik kulcs ahhoz, hogy az ember sikeres tudjon lenni, jó politikus." Pikó András ezt hívja házmester-típusú polgármesternek, van a másik véglet, akik politikai tisztségnek gondolják a polgármesterséget, tehát nem maradnak meg a konkrét városüzemeltetésnél, hanem beleállnak politikailag fontos ügyekbe, mint a Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. Pikó magát a kettő típus közé sorolja.

"Nagyon sokat jelent a politikus vezetőnek a mintája. Én busszal járok, biciklivel járok, gyalog járok, és figyelek arra, hogy mindig elérhető legyek. Sokan ezt bátorságnak gondolják, mert tényleg kapja az ember az ívet elég rendesen, pláne, hogyha sokak által vitatott döntéseket hoz. Én sosem féltem attól, hogy elérhető legyek, és ebből a szempontból a klubrádiós múltam, az újságírói múltam, nyilván nagy segítség. De nem tudunk mindig mindenkit elérni" - fejtegette.

A lődörgő polgármester figurája szerinte a megoldás: "egyszer csak fogtam magamat, és az utolsó három héten azt csináltam, hogy ilyen napi 2-3 órákat lődörögtem a utcákon, meg bicikliztem, beültem helyekre, nagyon kellemes volt, és számoltam, hogy hányszor köszönnek rám. Jelen voltam. Volt olyan óra, amikor 50 köszönést gyűjtöttem be, és tízen állítottak meg. Magyarán, nem az a hatásos módszer, hogy óriásplakáton van a politikus, hanem az a hatásos módszer, hogy ott van élőben."

Elmondta: saját pénzből is kampányolt, minden hónapban félretett a béréből 100 ezer forintot, így összejött ötmillió a választásra. A kampány összes költsége 30 millió volt, és adományokból állt össze: "legalább 15 adományvacsorán is részt vettem, ahol velünk szimpatizáló társaságok meghívtak, és 15-20 ezer forintokat adtak be. Volt, ahol többet is, beszélgettünk, jól éreztük magunkat, kérdeztek, szóval ez egészen elképesztően jól működött."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Pikó Andrással
2024. június 12., szerda 
Riporter: Bolgár György