„Klubrádió
Reggeli gyors

Példátlan Európában Orbán bejelentése: 2034-ig maradni akar a hatalomban

11/09/2023 09:30

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Miközben a magyar gazdaság recessziótól, munkaerőhiánytól, korrupciótól és orosz energiafüggőségtől szenved, a miniszterelnök 2034-ig tervez hatalmon maradni – Orbán Viktor kötcsei beszédének kiszivárgott részleteit helyezte kontextusba a Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

2023. szeptember 11. Reggeli gyors - részlet 23.09.11. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:38
00:00

Rövid írásban, kifejezetten lényegretörően jellemezte az Orbán-rendszert a Deutsche Wirtschafts Nachrichten, miközben az aktualitásokat is beszúrta a sorok közé Gregor Uhlig. Utóbbiak közül a legfontosabb, hogy 2034-ig akar hatalomban maradni a kormányfő, s a megjelent külföldi lapokban ez kapott a legtöbb kiemelést a kötcsei találkozót felidézve. És persze hozzáteszi a szerző, hogy ez a bejelentés páratlan/egyedülálló egész Európában. Hisz eleve az ötödik terminusát tölti be és most arra hivatkozott, hogy az ukrán háború és a Covid négy évet vett el tőle. A népszerűségvesztés pedig nem aggasztja, mert korántsem volt olyan nagymértékű, mint a többi európai kormányok esetében, példának Németországot hozta fel, ahol még az ellenzéki pártok is nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint a kormányzó párt.

Polgári Piknik Kötcsén
 
Kötcse 2023.
 Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Az írás elemzi az általános helyzetet, miszerint az Orbán-kormány folyton összecsap az EU-val és az Egyesült Államokkal, akik azért bírálják, mert hatalomkoncentrációra törekedve az élet csaknem minden területére befolyást gyakorol, az igazságszolgáltatástól kezdve a gazdaságon át a kultúráig és az oktatásig. Mindemellett masszív propaganda gépezetet üzemeltet. A korrupció és a jogállami jogsértések miatt pedig az uniós források jelentős részét felfüggesztette Brüsszel. Megromlott a kormány kapcsolata az Egyesült Államokkal – holott NATO szövetséges–, részben azért, mert nemet mondott a Kínával és Oroszországgal kialakított szoros kapcsolatának megszakítására. S hogy mitől szenved a magyar gazdaság? Az egy éve tartó recessziótól, a munkaerőhiánytól, és az orosz energiafüggőségtől. 2010-es győzelmével nacionalistaként, orosz-barát vezetőként tért vissza a hatalomba, és az ország haladását 13 éve folyamatosan visszafordítja és kelet számára az irányadó. Talán meglepőnek tartja a szerző és kiemeli a kötcsei visszahangokból azt is, hogy Orbán a keresztények Magyarországra menekülését vizionálja, mert szerinte Európa a mindenkit fenyegető iszlámosodásnak indult.

Bejárta a nemzetközi sajtót magyar repülőbaleset

A katasztrófa hírek sorába került a légibemutatón Székesfehérvár közelében a T28 Trojan típusú kisgép lezuhanása, amelynek során két ember életét vesztette – erről a Tajvani Hírektől kezdve a Canberra Timeson át egészen az írországi The Journalig, beszámolnak az AP amerikai és az AFP francia hírügynökség összefoglalója alapján. Az okokat nem feszegetik a tudósítások.

(A 444 olvasója által beküldött videó)

Köves: Orbánnak köszönhető az antiszemita jobboldal izolálása

A magyar zsidóság reneszánszát éli, többek között Köves Slomónak köszönhetően, aki a héten felavatta Erzsébetvárosban az Ohel Eszter – a 40 éve bezárt – ortodox zsidó imaházat – írja a JNS, a Jewish News Syndicate. Ez a reneszánsz 10 éve tart, amely új életet visz abba a közösségbe, amelyik túlélte a fasizmust és a kommunizmust. Az Ohel Eszter imaházat csaknem 130 éve, 1895-ben nyitotta meg névadója, a holokauszt idején a gettó része volt, s már-már teljesen feledésbe merült. Az imaház pedig jelképe lett a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) együttműködésének is, kapcsolatuk a februári választás során azért romlott meg, mert az EMIH emberei foglalták el a MAOIH kulcspozícióit, utóbbi puccsal vádolta meg Köveséket. Akik most szinte számolatlanul öntötték a pénzt az imaház felújításába, s ezzel úgy tűnik, helyreállt a béke a két intézmény között. Köves azért is dicséri Orbán politikáját, legalábbis a JNS-nek azt mondta, mert 2015-ben letörte a muzulmánok migrációját, amiből előnyük származott a zsidóknak, s neki köszönhetően nincs muszlim közösség Magyarországon, de muszlim szélsőségesek sem. Orbánnak köszönhető az antiszemita jobboldal izolálása is, és a szélsőjobb Jobbik most gyakorlatilag az ellenzékhez csatlakozott. Köves hitének egyik alappillére, ha megnyitsz egy új intézményt, akkor jönnek hozzád az emberek. Csak gyújtsd meg a gyertyát és majd emberek gyűlnek köré – mondta el a hírügynökségnek.

Himnusz a Dunánál

A brit Conservative Woman egyik tudósítója vasárnap adta közre budapesti élményeit Himnusz a Dunánál címmel, ugyanis elkápráztatta, hogy az augusztus 20-i tűzijáték befejezéseként keresztény tinédzserek és fiatal szülők lelkes csoportja a gyönyör okozta meghatódottságában – látva István király koronáját felvillanni – spontán elénekelte a himnuszt. Pedig, hát senki nem biztatta őket! Ők így fejezték ki tiszteletüket hazájuk iránt. S bizony ilyet sehol nem láthatsz egész Európában, de Nagy-Britanniában egészen biztos nem. Majd az orbáni kereszténység dicsérete következik a látottak értelmezéseként.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.09.11., hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit