„Klubrádió
Reggeli gyors

Pécsen kiderült, az előző vezetés előnytelen szerződéseket kötött

21/02/2022 12:19

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Ritka ügy: Pécsnek több száz millió forintnyi ingatlanvagyont sikerült visszaszereznie az előző, még a fideszes vezetés alatt kiírt furcsa pályázatok után. Összefonódásokról, a városnak és a lakóknak kedvezőtlen módosításokról beszélt Babos Attila, a Szabad Pécs ügyvezetője a Reggeli gyorsban.

Milyen ügyleteket hoztak össze a Fidesz mindent eltakaró leple alatt az egykori fideszes önkormányzatok? Pécsen két olyan ingatlanügyre derült fény, amit a Reggeli gyorsban ritkának mondott módon, a városnak sikerült megoldania.

A Népszava számolt be arról a 700 millió forint értékű ingatlancsomagról, amit mostanában sikerült az ellenzéki vezetésű Pécsnek visszaszereznie. Babos Attila, a helyi pécsi újság, a Szabad Pécs ügyvezetője elmondta, hogy két külön ügyletről van szó. Az egyiket még 2009 előtt, a szocialista vezetésű önkormányzat indította el, egy belvárosi építkezéssel kapcsolatban, aminek a 2008-as világválság vetett véget. 2009-ben azonban a fideszes Páva Zsolték hatalomra kerülve, több módosítás után tovább vittek, Babos szerint ezek a módosítások "rosszul érintették a pécsi önkormányzatot, előnytelenek voltak, igaz, már előtte sem volt csúcs, de még rosszabb lett a helyzet".

Koronavírus - Korlátozások a pécsi vásárcsarnokban
 
Piac
 
Pécs, 2020. március 18. A pécsi vásárcsarnok 2020. március 18-án. A koronavírus terjedése miatt a csarnok korlátozásokkal működik, a be- és kilépésre egymástól távol eső ajtók szolgálnak, a csarnokban egyszerre legfeljebb száz ember tartózkodhat, valamint csak kétméteres védőtávolságot tartva lehet várakozni az épületben és azon kívül. MTI/Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

A 2019-es önkormányzati választás után a Fidesz elveszítette a várost, az új városvezetés pedig a választás után rögtön bejelentette, hogy elsősorban a 2014-2019 közötti időszak ügyeit átvilágítják. Babos szerint 20 fölötti az ügyek száma, amiket azóta gyanúsnak ítéltek, köztük van az említett belvárosi, Búza téri piac és területe néven ismertté vált ügylet, amiknél ezeket a szerződésmódosításokat találták, de mint mondta, a városnak sikerült az ingatlant birtokló cég új tulajdonosaival megállapodni, és ennek a részeként került vissza egy 500 milliós ingatlancsomag az önkormányzathoz.

A másik ügyet Babos érdekesebbnek nevezte. Azt 2014-2019 közötti időszakban hozták össze az önkormányzathoz ilyen-olyan módon kapcsolódó "üzletemberek". A pécsi önkormányzati tulajdonában álló vagyonhasznosító egy építési telekre írt ki pályázatot, amit egy olyan cég nyert meg, amelyet aznap alapítottak, és a cég tulajdonosa családi kapcsolatokon keresztül erős érdekérvényesítő képességekkel rendelkezett a vagyonkezelőnél. A nyertes cég tulajdonosának a lánya is a vagyonkezelőnél dolgozott, annak élettársa pedig maga a vagyonkezelő vezetője volt. "Ez magánügy, de ebben az ügyben fontos körülmény" - mondta Babos. A telken bár a kiírás szerint 2020-ra egy 600 millió forint értékű ingatlant vállalt a nyertes cég megépíteni, de egy kapavágás sem történt, ugyanakkor nem sokkal a 2019-es önkormányzati választás előtt meghosszabbították a szerződésben rögzített határidőt, de a cég azóta elismerte, hogy nem fogja tudni felhúzni az épületet, így telket visszaadta az önkormányzatnak.

Ebben az ügyben feljelentés is született, mondta Babos, aki szerint a cég elismerte, hogy nem is voltak rá képesek, hogy építkezzenek, mert sem tőkéjük, sem tapasztalatuk nem volt hozzá. Nem úgy jártak el, mint ami az elvráható lenne a városi vagyonnal kapcsolatban, jegyezte meg Babos. A cég ráadásul úgy nyert, hogy rajta kívül egy másik cég is pályázott, és az a pályázat minden szempontból jobbnak tűnt, de mégsem őket hozták ki győztesnek. A telek 200 millió forintot ér.