„Klubrádió
Megbeszéljük...

Paul Lendvai: Nem biztos, hogy Wilders képes lesz kormányt alakítani

23/11/2023 19:44

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Nem olyan biztos, hogy a szerdán választási győzelmet arató Geert Wilders kormányt tud alakítani a holland parlamentben – mondta Paul Lendvai magyar származású, Bécsben élő újságíró. A Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, bár erősödik a szélsőjobboldal, ezen a pártok Európa-szerte általában puhulni szoktak hatalomra kerülésük esetén.

2023. november 23. Megbeszéljük-részlet (2023.11.23.) Paul Lendvai
16:35
00:00

"Ez a Wilders egy hallatlanul rutinos pasas" – mondta Paul Lendvai, hozzáteve, Wilders a választási győzelmét követően már rögtön visszavonta azon korábbi kijelentéseit, miszerint bezáratná a mecseteket Hollandiában. A szélsőjobboldali pártok általában választási győzelem esetén puhulni szoktak, hogy megszerezzék a mérsékeltebb jobbközép pártok támogatását a kormányalakításhoz – magyarázta a Bécsben élő magyar származású újságíró.

Wilders győzelméhez több szélsőjobboldali párt és politikus is gratulált: a német AfD, az osztrák FPÖ, illetve maga Orbán Viktor is, aki már úgy látja önmagát mintegy az európai jobboldal Grand Oldman-je – emlékeztetett Lendvai. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy Wilders pártja, a Szabadságpárt (PVV) kormányt tud alakítani, sok függ attól, hogy a holland sajtó kellő módon figyelmeztet-e egy lehetséges Wilders-kormány rossz következményeire – mondta Lendvai, aki még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a holland parlamentben a polgári pártok és a szociáldemokrata PvdA fog kompromisszumot kötni.

Európában egyre erősödik a szélsőjobb, mint például Szlovákiában Fico pártja, Olaszországban Meloniék, Ausztriában a Szabadságpárt a legerősebb, a német közvélemény-kutatások szerint pedig az AfD – sorolta a műsorvezető, Bolgár György, hozzátéve a kérdést, mit lehet tenni ez ellen. Lendvai szerint a tisztességesebb polgári, illetve jobbközép pártoknak nem érdemes rasszizmusban, demagógiában vagy xenofóbiában versengeni a szélsőjobbal. Ehelyett szerinte érdemes a polgári pártoknak együttműködni a mérsékelt liberális vagy szociáldemokrata pártokkal.

Visszatérve arra, hogy vajon Wilders rossz vagy jó lesz-e a hollandoknak, Lendvai felidézte Sir Carl Popper osztrák és angol filozófus szavait, miszerint a szavazócédulával egy rossz kormányt el lehet üldözni. Ugyanakkor ez nem igaz Orbán rendszerére, amivel kapcsolatban semmilyen nagy reményt nem lát a változásra – zárta az interjút Paul Lendvai.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Paul Lendvaival
2023. november 23., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György