„Klubrádió
Reggeli gyors

"Pánikszerűen menekülnek a fideszesek a megfigyelések vizsgálata elől"

9/09/2021 10:02

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az őszi ülésszak kezdet egyben azt is jelenti, hogy határozatképes nemzetbiztonsági bizottsági üléseket kell összehívni. A Pegasus-ügy felderítése kiemelt szempont, de nincs kétség afelől, hogy a kormánypártok akadályozni fogják – véli Molnár Zsolt, a bizottság szocialista tagja.

2021. szeptember 09. Reggeli gyors - részlet 21.09.09. Molnár Zsolt
12:18
00:00

Tovább folytatódik a lehallgatási botrány. A Direkt36 oknyomozó csapata szerint 2021 tavaszán többször feltörték Páva Zoltán telefonját. Páva neve még az MSZP-ből lehet ismerős, azóta a pártot otthagyta, és elindította az ellenzéki Ezalenyeg.hu nevű hírportált.

E legutóbbi fejlemény apropójából megkísérli az ellenzék összehívni a Parlament Nemzetbiztonsági bizottságát a Pegasus-ügyben, amire külön meghívták Varga Judit igazságügyi minisztert is. Nemcsak az kérdéses azonban, hogy határozatképes lesz-e, de az is, hogy egyáltalán megjelennek-e kormánytag a bizottság az ügyben tartott ülésén. 

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Molnár ZsoltFotó: Soós Lajos / MTI
 

Molnár Zsolt, a Parlament Nemzetbiztonsági bizottságának szocialista képviselője úgy véli, most jobbak az esélyek, hiszen amikor nyáron rendkívüli bizottsági ülést hívtak össze lehetett azzal a kifogással élni, hogy szabadságon vannak a fideszes politikusok (habár ilyen súlyos esetekben gyakorlat megszakítani a nyaralást), most az őszi ülésszak kezdetével azonban a politikus szerint már feltűnő lenne a kormánypárt távolmaradása.

Hozzátette, nincs kétsége afelől, hogy a kormány minden eszközt megtesz majd annak érdekében, hogy akadályozza a bizottság munkáját, de legalább addig is kérdéseket tudnak feltenni nekik. Ha így lesz, levonhatják a megfelelő konzekvenciákat. Jelesül, hogy a kormánynak van titkolnivalója.

Páva esetében nem merült fel a terrorcselekmény gyanúja, hiszen mindössze egy kisebb médium tulajdonosaként működik, tehát semmi nem indokolhatja megfigyelése indokoltságát.

Molnár azt gyanítja, hogy a kormány mindenkit célba vehet, aki képes a közvélemény befolyásolására. Ez – bármennyire is elfogadhatatlan – indokolhatja a Pegasus és bármilyen egyéb kémprogram használatát. Hangsúlyozta, a kormánypártok, pánikszerűen igyekeznek elmenekülni az igazság felederítése elől.

Hozzátette, minden akadályozó tényező ellenére, ez az ügyet pontról pontra fel kell deríteni, végig kell járni az utat. Kormányváltás esetén meg kell vizsgálni, hogy mennyire működőképes a nemzetbiztonsági bizottság a jelenlegi szabályok mellett, mennyire igazodik az Európai Unióhoz, és mennyire a jogállamiság keretrendszeréhez.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Molnár Zsolttal
2021.09.09., csütörtök 7:12
Riporter: Mérő Vera