„Klubrádió
Esti gyors

Óvatos társutas az ellenzék

18/04/2020 07:52

| Szerző: Klubrádió

A jóságos miniszterelnök maszkokat, lélegeztető gépeket szerez, a polgármesterek pedig korlátozzák a mozgást, köztereket, parkokat zárnak le.

2020. április 17. Esti gyors - részlet 20.04.17. Ceglédi Zoltán
06:21
00:00

A vírus az új ellenség, amivel Orbán Viktor küzdhet. Ráadásul nem is egy fantom, hanem valóságos veszélyt jelent. A kormány természetesen ezt is kommunikációs célra használja. Nem a miniszterelnök záratja le például a Margitszigetet, hanem a főpolgármester. A városvezetők, köztük az ellenzékiek is hajlamosak „túltolni” a javasolt intézkedéseket. Az ellenzék ebben a helyzetben óvatos társutasként viselkedik, nem nagyon mer szembe menni a kormánnyal, mert csak kell tenni valamit a járványveszély ellen – értékeli a helyzetet Ceglédi Zoltán politikai elemző.

Orbán Viktor olyan számokat tárhat a nyilvánosság elé, amilyeneket csak akar, az egészségügynek évtizedes gyakorlata van a kórházi fertőzések eltitkolásában. Így lehet rásütni Budapestre a bűnös, fertőzött város bélyegét, ahol korlátozásokat kell bevezetni, szemben az egészséges vidékkel, ahol pedig a Fidesz szavazóbázisa található.

A kormányfő egyébként tényleg ellene van a komolyabb korlátozásoknak, lezárásoknak az elemző szerint. Eddigi központosítási törekvései ugyanis most nem érvényesíthetik a hatásukat. Kizuhant a kezéből az oktatás, amelyben hirtelen a tanár és a diák lett a fontos. Ugyanígy járt az egészségüggyel is, mert egyszerre csak az orvos számít, és nem a gyakorlatilag rejtőző miniszter, aki szakembereket ment fel az állásukból.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Esti gyors
2020.04.17. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János