„Klubrádió
Reggeli gyors

Öt év alatt egyre több lett a kapcsolati erőszakkal összefüggő bűncselekmény

4/04/2024 13:28

| Szerző: Klubrádió

Öt év alatt megduplázódott a kapcsolati erőszak áldozatainak száma, gyakoribbak a szexuális bűncselekmények is. Szopkó Zita, az Átlátszó újságírója volt a Reggeli gyors vendége.

2024. április 04. Reggeli gyors - részlet 24.04.04. Szopkó Zita
05:39
00:00

Bár a kormány kommunikációjában visszatérő narratíva, hogy szigorúan fellépnek a nők elleni erőszakkal szemben, a rendőrségtől kapott adatok azt bizonyítják, hogy a helyzet továbbra sem javul Magyarországon azóta, hogy a kormány az Isztambuli Egyezmény előírásai helyett saját megoldásokkal védené a nőket. Az Átlátszó cikkében megjelent rendőrségi adatok szerint a kapcsolati erőszakkal összefüggő bűncselekmények száma öt év alatt jelentősen nőtt, ugyanakkor a hatóság látókörébe került ügyeknek csak harmada végződött vádemeléssel.   

Magyarország 2014. március 14-én ugyan aláírta az egyezményt, de a mai napig nem ratifikálta, és várhatóan a közeljövőben nem is fogja. Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter – aki a közelmúltban ex-férjével kapcsolatban kapcsolati erőszakot emlegetett, és arról beszélt, hogy házasságuk alatt verbálisan és fizikailag is terrorizálta – az Isztambuli Egyezményről 2020-ban azt írta, hogy a magyar jogrendszer az uniós gyakorlatnál „szigorúbb és kiemeltebb védelmet ad a nőknek”.

A kapcsolati erőszak áldozatainak száma azonban a duplájára nőtt 2019 óta Szopkó Zita szerint, aki a rendőrségtől kikérte az adatokat, külön férfi és női elkövető, illetve sértett bontásban is. Erről beszélt a Klubrádióban. "A sértettek túlnyomó többsége nő, az elkövetőknél pedig a férfiak jelentek meg jóval nagyobb arányban a statisztikában - ismertette ezeket. - A tavalyi évben 2023-ban például 702 női áldozata volt a kapcsolati erőszaknak és 81 férfi. Szexuális erőszaknál pedig 301 nő és 68 férfi. Szexuális kényszerítésnél 62 nő és 11 férfi, és mind a három bűncselekménytípusnál azt látjuk, hogy jelentősen nőtt az áldozatok száma."

A Covid alatt nőttek ebben az időszakban a nők elleni erőszak-bűncselekmények száma világszerte, és nálunk is ez figyelhető meg Szopkó Zita szerint. Ennek egyrészt az is az oka, ami a rendőrség által küldött adatokból is látszik, hogy a kapcsolati erőszak túlnyomó többségénél vagy jelenlegi vagy volt partner követi el a bűncselekményt. A szexuális bűncselekményeknél jóval kisebb ez az arány, de a kapcsolati erőszaknál a tavalyi évben a sértettek több mint 60 százaléka partneri, vagy volt partneri kapcsolatban volt az elkövetővel.

 
A NANE Egyesület Néma Tanúk Felvonulása 2023. november 25-én,az elmúlt év párkapcsolati, családon belüli erőszak során megölt nőkre hívja fel a figyelmet Forrás: Facebook/NANE Egyesület
 

Ezekkel az ügyekkel kapcsolatban, az egyik probléma a latencia, tehát, hogy sok esetben nem is tud róla a rendőrség, vagy nem is kerülnek a rendőrség látókörébe ezek a bűncselekmények, de a másik probléma az az, hogy még amik a rendőrség elé kerülnek, azoknál az ügyeknél is nagyon kevés esetben nyomoz hatékonyan a rendőrség, nagyon kevés eset végződik valóban vádemeléssel. Az elmúlt öt évben azt jelentette, hogy az eljárások harmada, 29 százaléka végződött vádemeléssel, és a leggyakoribb lezárás az a nyomozás megszüntetése volt, az esetek több mint felében végződött így. Ez például akkor történik meg, hogyha arra jut a hatóság, hogy nem történt bűncselekmény, vagy nem tudják megállapítani azt, hogy bűncselekményt követtek-e el.

Az látszik, tette hozzá Szopkó, hogy öt év alatt jelentősen nőtt ezeknek a bűncselekményeknek a száma, meg a büntetőeljárások száma is, de egyfajta pozitív tendencia is látható a számokból, tehát például a tavalyi évhez képest, vagyis 2022-höz képest, valamelyest csökkent ezeknek a bűncselekményeknek a száma.

Reggeli gyors/interjú Szopkó Zitával
2024.04.04., csütörtök 8:45
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János