„Klubrádió
Esti gyors

Örök élet 40 alatt – Kárpáti Iván jegyzete

14/02/2023 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A magyar társadalom kettétört. És van ennek egy demográfiai vetülete is.

2023. február 14. Esti gyors-részlet (2023.02.14. Kárpáti Iván jegyzete)
01:42
00:00
40 év. Valahol ennél az életkornál törik ketté a társadalom. Ha a fiatalabbakon múlna, a Fidesz nem lenne túl jelentős párt. Nem csak rajtuk múlik.

De a Medián számai azt is mutatják, hogy az ellenzéki tábor totálisan kiábrándult. 40 év alatt elsöprő a sikere a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak, még a fiatalosnak szánt Momentumot is előzi. Én nem kutattam, de nyilván arról van szó, hogy a többnyire szimpatikus akcióikról ismert kétfarkúak nem a programjukkal aratnak (bár az örök élet és az ingyen sör azért nem semmi!), hanem azok választják őket, akik nem akarnak lemondani a választás jogáról, de nem is akarnak támogatni senkit a jelenlegi palettáról. MSZP, LMP, Párbeszéd, náluk még azt sem lehet vizsgálni, melyik korosztálynak jönnek be, mert a számok szerint nagyjából senkinek. A DK – hasonlóan a Fideszhez – az idősebbek körében népszerű. A Mi Hazánk 40 év alatt népszerűbb a Momentum és az MKKP-én kívül minden pártnál, ami nem a Fidesz.

De hogy működik ez? Aki fiatal, ahhoz nem jutnak el a kormány üzenetei, mert más térben kommunikálnak? Nincs még teljesen kiszolgáltatva a rendszer szociálpolitikájának? Többet lát a külvilágból? Képzettebb? Vagy ez úgy van, hogy ahogy öregszik az ember, úgy válik egyre nyitottabbá az autoriter, látszólag biztonságot ígérő rendszerekre? És főleg milyen következtetések von le ebből az ellenzék magára nézve?

Önöknek mi a válasza? 

Kárpáti Iván jegyzete a 2023. február 14-i Esti gyorsban hangzott el.