„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánnal közös programból lett botrány a toryknál

6/02/2020 11:22

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök vejével tárgyalt arról, a magyar diplomácia vezetőjeként hogyan blokkolta az Európai Unió Amerika-ellenesnek tartott kezdeményezését – erről ír a Jerusalem Post. A Gurdian pedig arról, hogy szorul otthon a lengyel származású brit képviselő, mert részt vett az Orbán Viktort is felvonultató szélsőjobbos római konferencián. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2020. február 06. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (20.02.05.)
05:22
00:00

Fegyelmi eljárást kell indítani Daniel Kawczynski lengyel származású brit konzervatív parlamenti képviselő ellen, mert részt vett Rómában azon a konferencián, amelyen szélsőjobbos, úgymond hírhedt radikálisok léptek fel – írja a The Guardian, ismertetve az antiszemitizmus ellen küzdő brit konzervatív képviselőcsoport társelnöke, valamint a brit zsidó képviselők csoportjának kezdeményezését.

Ezen a római konferencián ott volt Orbán Viktor is, mi több, beszédet is tartott – emelte ki a lap a magyar kormányfőt a jelenlévők közül. A Guardian hozzáteszi, hogy Kawczynski tory képviselő a Mussolini-féle fasiszták nyomdokain járó olasz vezetőkkel tárgyalt, és mondott szintén beszédet. Shrewsbury körzet képviselője védekezésül úgy reagált, hogy Orbán és társa, Matteo Salvini olyan fontos nézeteket vallanak, és olyan komoly aggályokat vetnek fel, amelyek sok brit állampolgárt is foglalkoztatnak.

Orbán Viktor Rómában
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Nemzeti Konzervativizmus című konferencián Rómában, a Grand Hotel Plazában 2020. február 4-én. Jobbról Chris DeMuth moderátor. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Kawczynski blogjában élesen bírálta a Guardiant, mert kiszivárogtatta a konferencián való részvételét. Szerinte az újság téved, amikor nem tartja illendőnek, hogy a nacionalizmus témakörében szélsőjobbos körben egy tory előadjon. A képviselőt támadók viszont Orbán Viktorral is érvelnek, akinek erősen antiszemita felhangú összeesküvés-elméletek tulajdoníthatók – Soros György milliárdos filantrópot támadta be a magyar kormányfő, azt kifogásolva, hogy szerinte beleszól Magyarország és Európa sorsába.

Szijjártó Trump vejével

A The Jerusalem Post úgy értesült, hogy Magyarország és Ausztria – valamint más országok is, de azok nincsenek nevesítve a cikkben – blokkolták a Josep Borrell uniós külügyi főképviselő által felterjesztett javaslatot, amely elítélné a Trump-féle, nemrég előadott közel-keleti béketervet. Utóbbit az arab közösségek is visszautasították.

Brüsszel ekképp az ENSZ álláspontját támogatta volna meg. A Jerusalem Post Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közlésére hivatkozva írja, hogy a magyar külügyminiszter Washingtonban találkozott Jared Kushnerrel, Trump elnök vejével, aki egyben a legbizalmasabb tanácsadója is. A lap szerint a beszélgetésen arról is szó volt, Magyarország nem fog támogatni egy olyan uniós kezdeményezést sem, amely az ENSZ Izrael-ellenes politikáját képviseli. Az ok: hogy még nagyobb feszültséget keltene ezzel az ENSZ a térségben. Szijjártó Péter, illetve hazánk éppen azért támogatja a Fehér ház béketervét, mert a magyar kormányzat szerint hosszú távon az jelent békét és biztonságot a térségben.

Magyarország, a rendíthetetlen szövetséges

A Times of Israel ezt kiegészíti még azzal, hogy Magyarország az Egyesült Államoknak és Izraelnek is rendíthetetlen szövetségese, hisz az elmúlt években rendre megvétózta az Izrael-ellenes vagy éppen Amerika-ellenes kezdeményezéseket. Nem történt ez másként most sem, ami miatt Josep Borrel, az Európai unió külügyi és külgazdasági főképviselője kénytelen volt csak a maga nevében kiadni a köröztetett tervezetet közleményként.

A cikk emlékeztet arra is, hogy Magyarország az elsők között támogatta Trumpot, amikor kihirdette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának és ennek jeleként odaköltözteti Tel Avivból az amerikai követséget.

Szijjártó Péter Washingtonban
 
 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök főtanácsadója találkozójukon a washingtoni Fehér Házban 2020. február 5-én. MTI/KKM
 

Jól keres a Kreml a hitelezéssel

Az orosz Kapital Sztrani ( kb.: Országtőke) című portál arról készített összeállítást, jó biznisz az orosz kormány számára kölcsönt nyújtani külföldi országoknak. Ugyanis az általában 5-10 év múlva törlesztésre kerülő summák szép hasznot hoznak. Sok példát említ, többek között a 2019-es számokat, miszerint Oroszország 215 milliárd rubel hitelt folyósított, és 250-et tudott a kincstárba visszatenni.

A tendencia évek óta erősödik, és ma már ott tart a Kreml, amit a tavalyi tendencia is mutat, egyre kevesebb hitel helyez ki, viszont egyre több pénz csordogál vissza az államkasszába. A nemrég kölcsönt kapott országok között Magyarország neve is ott van, de a visszafizetésről adatot nem közölnek. A tendencia részét képezi az is, hogy az összes hitelkihelyezésnél a legjobban kamatozóak az atomerőművek építéséből származnak. Köztudott, hogy Paks 2 építését tervezve az orosz fél 10 milliárd eurós hitelt biztosított az Orbán-kormány számára.

Az új magyar nemzetbiztonsági stratégiáról

A szintén orosz Jevropejszkaja Pravda pedig Magyarország új nemzetbiztonsági stratégiájáról számol be, amit Benkő Tibor honvédelmi miniszter a napokban ismertetett. Az orosz lap a Hungary Today, vagyis a magyar kormány által támogatott portál információi alapján írta jelentését.

A cikk azt is kiemeli, hogy a Nyugat-Balkán és a Baltikum térségében a magyar hadsereg többnemzetiségű, regionális parancsnokság létrehozását kezdeményezte különleges műveletekhez.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. február 06., csütörtök 07.00
riporter: Csernyánszky Judit