„Köszönjük,
Reggeli gyors

Orbán rendszerének kaputt

28/02/2024 09:20

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Orbánnak már nem elégendő kisebb kompromisszumokat kötnie, a kegyelmi ügy saját választói körében is téma lett – mondta a Tageszeitungnak Pető Andrea. A CEU politológusa szerint egyre inkább kiviláglik, hogy a kormány nem teljesít, az ország elszegényedett, nem működik sem az oktatási, sem az egészségügyi rendszer. Az Orbán-rendszernek vége.

2024. február 28. Reggeli gyors - részlet 24.02.28. Kárpáti János lapszemléje
06:13
00:00

Pető Andrea szerint Orbán rendszerének vége – ahogy a CEU politológusa a berlini Tageszeitungnak, a taz-nak adott interjújában ékes német nyelven fogalmaz: kaputt.

Az elsősorban a munka világával és gendertémákkal foglalkozó kutató bemutatásakor a lap nem mulasztja el megemlíteni, hogy a Soros György által 1991-ben alapított Közép-európai Egyetemet 2018-ban Budapestről távozásra kényszerítették, és most Bécsben működik. 

Pető elmondja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédében a kegyelmi ügyben sajnálatos hibáról beszélt, és hogy az érintett nők magukra vállalták a felelősséget. Orbán ezzel le akarja zárni az ügyet. Arra a kérdésre, hogy ez sikerülhet-e neki, Pető azt válaszolja, hogy a kormányfőt csak a saját választói bázisa érdekli. A kormánynak azonban rá kellett ébrednie arra, hogy a botrány a saját választói körben is téma lett, mindenekelőtt azért, mert Orbán oly sokat beszélt az úgynevezett gyermekvédelemről. Az iskolai szexuális nevelés tekintetében a tabuk előírása valójában nem családpolitika, hiszen ennek a kormánynak az értékek közömbösek, csak a hatalom megtartása számít – fejti ki a politológus. Szerinte most sokakban tudatosul, hogy az állam megszegte a társadalmi megállapodást, kiderült, hogy nem védi meg polgárait. A Fidesz éveken át azt az alkut kínálta, hogy ne foglalkozzatok a politikával, arról mi majd gondoskodunk, és működőképes, jómódú országot építünk. Most egyre inkább kiviláglik, hogy a kormány nem teljesít. Az ország elszegényedett, nem működik sem az oktatási, sem az egészségügyi rendszer. Az intézményi mechanizmus pedig csupán homlokzat, valójában mindent Orbán irányít.

Orbán Viktor évértékelő beszéde a Várkert Bazárban
 
Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Pető Andrea azt is hangsúlyozza, hogy az eddigi legnagyobb demonstrációra youtuberek és influenszerek mozgósítottak. A klasszikus civil társadalom kiüresedett és törékeny, alig akad független kritikus szemléletű szervezet, és ezek munkáját tovább nehezíti az az új törvény, amelyet orosz mintára úgymond a „külföldi ügynökök” ellen hoztak, és amely lehetővé teszi mindazok megfigyelését, akik nem támogatják a kormányt.  

A berlini lap riportere rákérdez a júniusi európai parlamenti és önkormányzati választások kilátásaira is. Pető szerint helyi települési szinten az emberek nagyon fáradtak, és látják, hogy azokat, akik ellentmondtak a rendszernek, pénzügyileg és erkölcsileg kivégezték. A CEU politológusa azon reményének ad hangot, hogy a Fidesz azon köreiből, amelyek ellenzik az ilyen korrupt rezsimet, alternatív lista jön létre az európai parlamenti választásokra. De – teszi hozzá – nem biztos abban, hogy azok a politikusok, akik éveken át nagyon jól érezték magukat ebben a rendszerben, magukhoz ragadják a kezdeményezést. 

Orbánnak kompromisszumokat kell majd kötnie? – hangzik a zárókérdés. A válasz pedig: igen, de a kis kompromisszumok már nem elegendőek. A rendszernek vége, és ezt egyre többen látják.

Le Pen köztársasági elnök akar lenni

Akkor most vessük pillantásunkat kissé nyugatabbra, először Franciaországra. Az Economist című brit hetilap, amelyet a maga műfajában sokan a szakma csúcsának tekintenek, és amely eléggé el nem ítélhető módon csak borsos áron hajlandó teljes terjedelmében olvashatóvá tenni a cikkeit, most arról ír, hogy elmúltak azok az idők, amikor Marine Le Pen pártja, a keményen jobboldali Nemzeti Tömörülés még pusztán a bejáratott establishmenttel szembeni, alacsony költségvetésű tiltakozást jelentette: Le Pen ambíciója nagyot nőtt, és atyjának, a holokauszttagadó Jean-Marie Le Pennek az utódjaként immár a köztársasági elnöki tisztség elnyerését tűzte ki célul. Le Pen korábban Párizs egyik elővárosából, Nanterre-ből intézte újévi beszédét a franciákhoz – idén, a változó idők jeleként, a Tömörülés elnöki tisztét ellátó, 28 éves Jordan Bardella nevű fiatalember, Marine Le Pen protezsáltja a Champs-Elysées-től csupán egy ugrásnyira, a puccos Hoche sugárút egyik nagyszalonjában, elegáns sötét öltönyben beszélt, és Le Pen, a párt államfőjelöltje figyelmesen hallgatta. A jelkép egyértelmű – írja az Economist: a Nemzeti Tömörülés a perifériáról bevonult Párizs szívébe, és a hatalom átvételére tör. Marine Le Pen – olvasható a cikkben – Magyarország erős emberének, Orbán Viktornak nagy csodálója, és pártja az Európai Parlamentben a német szélsőjobboldali Alternatíva párttal ül egyazon frakcióban.

Portugáliában is előretör a szélsőjobb

Végezetül látogassunk el a kontinentális Európa azon országába, amelynél nyugatabbra már semmiképpen nem tudunk menni: Portugáliába, ahol – két héttel a parlamenti választások előtt - szintén gyűlnek a viharfelhők, vészesen erősödik a szélsőjobb, mert számos korrupciós botrány segíti az André Ventura 41 éves volt futballkommentátor által vezetett, Chega nevű párt híveinek táborát. A szó portugálul azt jelenti, hogy „elég”. A londoni Guardian felidézi, hogy a Chega a 2019-es választásokon még csak 1,3 százalékot szerzett, 2022-re 7,3 százalékosra nőtt a népszerűsége, most pedig 19 százaléknál tart. A közvélemény-kutatások élén ugyan a jobbközép, illetve a balközép áll – portugál sajátosság, hogy szociáldemokratának nevezik a jobbközépet és szocialistának a balközépet –, de a szélsőjobb a maga csaknem húsz százalékával akár királycsináló is lehet. A Chega számára a fő csapásirány a korrupció ostorozása – mint mondják, Portugáliában nagytakarításra van szükség.