„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán parkolópályán

21/03/2019 09:21

| Szerző: Klubrádió

Minden politikai erő az európai parlamenti választásokra vár. A Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése is ezt mutatja.

2019. március 21. Reggeli gyors - 19.03.21. Hegedűs Dániel
07:58
00:00

Az EPP – Fidesz játszma nyertese Manfred Weber. Az ő politikusi képességeit bizonyítja, hogy az európai parlamenti választások előtt sikerült ideiglenesen rendeznie a helyzetet és a magyar kormánypárt ténykedése nem tudja megzavarni a kampányt. Ezzel Weber esélyei arra is megnőttek, hogy az EU vezetőjévé válasszák majd. Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund munkatársa szerint a feladat a status quo ideiglenes megőrzése, az azonnali szakítás elkerülése volt. A néppárt nem szerette volna, ha ez a krízishelyzet gyengíti a választási kampányt.

Hosszabb távon Orbán szándékait nem lehet előre látni. A mostani euroszkeptikusok között nincs igazán helye. A szélsőjobbosok között elszigetelt lenne. Elképzelhető egyfajta közeledés az olasz, lengyel hasonló irányvonallal. Ám a Fidesz egy kakukktojás. Épp ez adja meg az erejét.

A történtekből világosan látszik, hogy mindenki a választásokra vár, amelyek eredménye meglehetősen nehezen jósolható. Valószínűleg Orbán Viktor is ezekre az eredményekre vár, illetve ezekre játszik.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs.