„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán megígérte. Teljesíti is?

15/08/2019 11:22

| Szerző: Klubrádió

Zavartalanul költözik Budapestre az „orosz kémbank”, számos ország, köztük az USA neheztelése ellenére. Még az is felmerült, hogy az amerikai nagykövetségnél rendezkedjenek be.

2019. augusztus 15. Reggeli gyors - részlet 19.08.15. Panyi Szabolcs
09:12
00:00

Költözik a Nemzetközi Beruházási Bank, Moszkvából Budapestre. Ezt az Amerikai Egyesült Államokban nem veszik jó néven, de más országokban sem. Mégpedig azért nem, mert a bank majdnem ötven százalékban orosz irányítás alatt áll, és akár egy nagykövetség, diplomáciai mentességet kapna, az alkalmazottak diplomata útlevelet, vagyis komoly védettséget. A hatóságok semmit sem tehetnének, így könnyen bejuthatnának ide orosz kémek. Ennek szándékát, de a még a lehetőségét is tagadják mind az oroszok, mind a magyar kormány. Utóbbi arra hivatkozva, hogy nem lenne olyan erős az a diplomáciai mentesség. Közben a költözés zavartalanul folyik egy Váci úti ideiglenes irodába. Harmincan már itt vannak, húsz munkatársuk a hó végéig érkezik, a bank elnöke már meg is kapta a diplomáciai mentességet – tudta meg a Direkt36 újságírója, Panyi Szabolcs.

Orbán Viktor ígérget. Miután egy ideje javulnak az amerikai-magyar kapcsolatok, a Donald Trumpnál tett látogatása alkalmával is ezt tette, próbálta megnyugtatni szövetségeseit. David Cornstein budapesti amerikai nagykövet szerint ugyan a törvényt nem vonják vissza Orbánék, de az alkalmazottakat alaposan átvizsgálják, szoros kapcsolatot tartanak az amerikai titkosszolgálatokkal, és csak azután döntenek a diplomáciai mentességről. Magyar volt kémelhárítók szerint erre sem kapacitása nincs a magyar szolgálatnak, sem megfelelő felkészültsége. Az orosz követség mellett van itt számos intézmény, cég, Pakson lesz egy nagyobb orosz kolónia, plusz a bank, ez túl nagy feladat. Már a letelepedési kötvények vásárlásánál sem tudtak minden gyanús személyt kiszűrni.

Közben az is kiderült, hogy a bank több helyet is megvizsgált, hogy oda költözzön-e. Egyben között az amerikai nagykövetséggel szemben lévő volt televíziós székházat. Az USA természetesen tiltakozott. Orbán így azt is megígérte, hogy sem oda, sem más NATO-ország követségének közelébe nem költözhet az orosz bank a fokozott kockázat miatt.

Amíg ő ígér, addig magyar diplomatákat az Egyesült Államokban azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank nem is olyan veszélyes, az egész csak a volt Obama-adminisztráció kitalációja, illetve olyanok terjesztik, akik ellenzik az orosz-magyar kapcsolatokat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Az amerikai nagykövetség épülete. Fotó: MTI/Soós Lajos.

Reggeli gyors
2019.08.15. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes