„Klubrádió
Esti gyors

Orbán fiatalok életével játszik a homofób törvénnyel

24/06/2021 23:09

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem számít, mit mondanak a kormánypárti politikusok a homofób törvény komolyan akadályozza az azt igénylő gyerekek megfelelő tájékozódásának lehetőségét – véli Víg Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

2021. június 24. Esti gyors - részlet 21.06.24. Víg Dávid
07:10
00:00

Sok féle bírálat hangzik el a magyar homofób törvénnyel kapcsolatban. Tizenhét európai tagállam állam-, vagy kormányfője közös levélben fordult az Európai Tanács elnökéhez, így tiltakozva az Orbán-kormány lépése ellen. A holland miniszterelnök, Mark Rutte már azt is megjegyezte, ő inkább eltávolítaná Magyarországot az EU-ból.

A szülők és a gyerekek jogaival szembemegy a kormány, ha kitiltja azokat a civil szervezeteket az iskolákból, akik segíthetnek megérteni azt amit a szexuális másság jelent – véli Víg Dávid, az Amnesty International (AI) igazgatója. Szerinte a szülőknek és az iskolának a feladata biztosítani a gyerekek hozzáférését életkoruknak megfelelően a megfelelő tájékoztatáshoz ebben az ügyben.

A törvény mellett alapvető információktól vágják el a gyerekeket. és olyan programokat is akadályoz, amelyek mellett érdemiekben segíthetnék a gyerekek eligazodását a témában. Végső soron az érintett gyermekek kitettségét növeli többek közt az iskolai bántalmazásoknak.

Víg Orbán Viktor csütörtöki megjegyzéseit "meredeknek" nevezte. Köztük azt, amely szerint a magyar miniszterelnök magát melegjogi szabadságharcosként mutatta be Brüsszelben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Flickr.com

Esti gyors/interjú Víg Dáviddal
2021.06.24., csütrörtök 18:33
Riporter: Kárpáti János