„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán aggódva figyelheti Babis megdöntését

11/10/2021 08:12

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán Viktor a lengyelek segítéségre sietett, miután Brüsszel Morawiecki kormányának értésére adta, hogy megbünteti. Orbán kormányhatározatot tett közzé a hétvégén, amelyben üdvözölte a lengyel alkotmánybírósági döntést. Mennyire csökkentek az előválasztáson Dobrev Klára esélyei? Nemzetközi lapszemle.

Orbán üdvözölte, hogy a lengyel taláros testület szerint Brüsszel túllépi saját hatáskörét, és a lengyel Alkotmánybíróság kimondta, hogy a lengyel alkotmánynak elsőbbsége van az uniós jog felett. Orbán a hétvégén arra szólította fel az uniós intézményeket, hogy egytől-egyig mind tartsa tiszteletben a tagállamok szuverenitását. Ezzel ellentétes tartalmú üzenetet küldött a német és a francia külügyminiszter, akik szerint a 2004-es uniós csatlakozással Lengyelországnak erkölcsi és jogi kötelessége az EU törvényeinek betartása.

„Az uniós tagság a közös értékrend melletti teljes és korlátozhatatlan elköteleződéssel jár" – írta Heiko Maas német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter közös közleményükben. Minden tagállamnak, így a lengyelnek is, amelyik központi helyet érdemelt ki az Unióban, tisztelnie kell és maradéktalanul betartania azokat.

A Politico ehhez hozzátette, hogy Brüsszel nem fog hezitálni, hogy hatalmát latba vesse, ha az uniós törvények megvédésére és betartatására van szükség.

Az előválasztással kapcsolatban a német sajtó elsősorban Karácsony szemszögéből értékeli a helyzetet. Számos helyen azt idézik tőle, például a Tagesschauban, hogy: arra a következtetésre jutottam, ha nem lépek vissza, akkor Orbán marad továbbra is a hatalomban. Számos lap – az első forduló számait összevetve vonja le aztán a következtetést, hogy Karácsony visszalépésével Dobrev Klára esélyei csökkentek.

 
Márki-Zay Péter
 
Márki-Zay Péter a reptéren. A politikus Amerikába utazik, ahol 2019. május 13-án a State Departmentben tárgyal. Márki-Zay a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője.
 

 

A Stern magazinban Márki-Zay Pétertől azt idézik, hogy egyedül ő képes megszólítani a baloldaliakat és a konzervatívokat is, azokat, akiknek elegük van Orbánból.

A cseh választások után várható kormányalakítást igencsak árgus szemekkel fürkészi Orbán kormánya, hisz a cseh jobbközép szövetség Andrej Babis hatalmát megdönteni látszik, és Magyarországon is erre készül az ellenzéki pártok szövetsége – írja a Washington Post. Noha Petr Fiala, ennek a cseh jobbközép szövetségnek a központi figurája kizárta, hogy Babissal koalícióra lépnének, úgy fogalmazott: a tisztesség és az erkölcsi értékek győzelme a választási eredmény.

Ugyanakkor az elemzés szerint a várható kormányalakítás akadályokkal teli, és elhúzódó folyamat lesz. Hisz Milos Zeman cseh államfő először úgy nyilatkozott, ugyan nem szerzett parlamenti többséget, de ennek ellenére Babist is kinevezheti kormányfőnek. Ő ugyanis azzal érvel, még mindig Babis pártja a legnagyobb.