„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán saját vízióját erőlteti a társadalomra

17/04/2024 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A belga rendőrség különböző szervezetek tiltakozására, illetve a közrend megzavarásának kockázatára hivatkozva fújta le Orbán jobboldali dzsemboriját – jelentette a Politico.

2024. április 17. Reggeli gyors - részlet 24.04.17. Kárpáti János lapszemléje
05:36
00:00

Az amerikai Politico európai kiadása, valamint a szintén Brüsszelben megjelenő EurActiv portál bőségesen írt a Nemzeti Konzervatívok Konferenciájának több kényszerű helyszínváltoztatást követő, tegnapi rendőri megszakításáról, amivel a Klubrádió is foglalkozott a hírekben, így a történtek részletes felidézése nem szükséges. Azt azért célszerű kiemelni, hogy a rendőrök az érintett önkormányzati hatóságok utasítására, arra való hivatkozással léptek, hogy a szélsőjobboldali rendezvény ellen különböző szervezetek kezdtek tiltakozó akciókba, és megítélésük szerint fennállt a közrend megzavarásának a veszélye. Mindkét portál beszámolójának a címadása is jól érzékelteti a brüsszeli közhangulatot. A rendőrség bezárja Farage és Orbán jobboldali dzsemboriját – jelentette a Politico.

Nigel Farage-ról, a Brexit legismertebb propagandistájáról az EurActiv megírta, hogy éppen ő szónokolt a rendezvényen, amikor megjelentek a rendőrök, hogy bezárják Orbán Viktor euroszkeptikus csúcstalálkozóját.

Orbán a társadalomra erőlteti saját vízióját

A Le Soir című francia nyelvű belga lap ismertette a szélsőjobbos rendezvény ellen tiltakozó civil szervezetek közös állásfoglalását. Ebben a találkozó tervezett résztvevőit bemutatva, Orbán Viktortól azt írták: a magyar miniszterelnök a társadalomra erőlteti a maga vallási és etnikai vízióját. Elnémítja a sajtót, gyengíti a hatalom ellenpólusának minden formáját. Orbán kijelentette, hogy nem akarnak Európán kívüliekkel kevert fajú társadalmat. A szélsőjobb fenyegetést jelent, és ideje védekezni ellene – hangoztatták a rendezvény ellen tiltakozók.

Nacionalista változások a magyar oktatásban

Egy másik brüsszeli hírportál, az EUObserver a magyar közoktatás helyzetéről, illetve a Tanítanék mozgalomról közöl cikket Dessewffy Tibornak, az ELTE Digitális Szociológiai Kutatóközpontja igazgatójának, a Külkapcsolatok Európai Tanácsa tagjának a tollából.

A szerző kifejti, hogy 2010 óta messzemenő nacionalista irányú változások figyelhetők meg a magyar oktatási rendszerben: hazafiasabb és családorientáltabb szellemben írják át a tananyagot. A bérezésen ugyan valamit javítottak, de az infláció és a létszámhiányból fakadó túlterheltség mellett a magyar pedagógusok a legrosszabbul fizetettek közé tartoznak nemzetközi viszonylatban. Orbán és kormányzata tudatosan követi a közoktatás lerontásának a stratégiáját – írja Dessewffy Tibor, majd bemutatja a tiltakozásokat ösztönző Tanítanék mozgalmat, amelynek 90 ezer tevékeny tagja van, és tavaly elnyerte az Európai Parlament által adományozott Európai Polgár kitüntető díjat. A szerző külön kitér a mozgalom egyik társalapítójára, Törley Katalinra, aki hivatására nézve franciatanár, de mozgalmi szervező tevékenysége miatt elveszítette az állását. Most azt tervezi, hogy a Fidesz ellenében indul az európai parlamenti választásokon.

Orbán, az uniós politika legellentmondásosabb alakja

A Frankfurter Rundschau tényekben és adatokban rendkívül gazdag, részletes portrét közöl Orbán Viktorról, akit az európai uniós politika egyik legellentmondásosabb alakjának nevez. Vitatott voltát jobboldali konzervatív, gyakran homofób megnyilvánulásaira, autoriter kormányzási stílusára vezeti vissza.

Másodszori kormányra kerülését követően Orbán a túlhatalmát arra használta fel, hogy egy sor jogalkotási intézkedés után új alkotmányt fogadtasson el, amely konzervatív erkölcsi és vallási témákat tartalmaz. Az új alkotmány bel- és külföldön tiltakozásokat váltott ki – emlékeztet a Rundschau. Az áttekintés kitér a médiaszabályozásra, a külföldi finanszírozásban részesülő civil szervezetek elleni fellépésre, a déli határkerítés megépítésére, a nagycsaládosok támogatására, illetve arra a 2021-es rendelkezésre, amelynek értelmében korlátozták a heteroszexuális normától eltérő tartalmat megjelenítő gyerekkönyvek forgalmazását.

Orbán Viktor családjáról szólva a cikk megemlíti, hogy legidősebb lánya, Ráhel újra és újra szalagcímekről gondoskodik, mert vállalkozó férje megbízásokat kap Orbántól, és a közbeszerzési kiírásokat gyakran megkerülik vagy figyelmen kívül hagyják.

Orbánt idológiai hév, Ficót cinikus pragmatizmus hajtja

Végül röviden egy másik portréról: Lendvai Pál a bécsi Der Standardban Robert Fico régi-új szlovák miniszterelnökről ír, és megállapítja: Ficót, Orbánnal ellentétben, nem ideológiai hév hajtja, hanem cinikus pragmatizmust követ az Európa-politikában. Lendvai szerint Ficónak ugyan vannak aggodalomra okot adó lépései az igazságügyi és a médiapolitikában, mégis hiba lenne őt egyfajta szlovák Orbánnak tekinteni. Hatalmi pozíciója gyengébb, mint Orbáné, a szlovák civil társadalom pedig erősebb, mint a magyar. Emellett Ukrajna-politikája a választási kampány alatt hangoztatott oroszpárti álláspont ellenére eltér Orbán irányvonalától. Átengedi Szlovákia területén az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítmányokat, még támogatja is szlovák gyártmányú fegyverek ukrán vásárlását, és arról beszél, hogy Ukrajna „hamarosan” EU-taggá válhat.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.04.17., szerda 6:00
Riporter: Kárpáti János