„Klubrádió
Reggeli gyors

Öngól a rabosítás

28/01/2020 10:37

| Szerző: Klubrádió

Látszik, hogy a Fidesz az önkormányzati választás után "összecsinálta magát", elkezdett eszközöket keresni, de Varju László rabosítása miatt nem az ellenzéknek kell aggódnia – mondja Tordai Bence.

2020. január 28. Reggeli gyors - részlet 20.01.28. Tordai Bence
05:46
00:00

Aki akarta, láthatta, hogy mi történt Varju Lászlóval, a DK országgyűlési képviselőjével az MTVA épületében. Fegyveres őrök, lökdösték, cibálták, a földre vitték, volt olyan smasszer, amelyik ráült. Nem az őröket gyanúsították meg az incidens után, hanem a képviselőt, mégpedig garázdasággal, mert a földre teperve állítólag megfogta ez egyiknek a lábát. Az Országgyűlés fideszes többsége kiadta Varju Lászlót, így hétfőn rabosították is. Azaz fényképeket készítette róla és ujjlenyomatot vettek tőle.

Hadházy Ákos független képviselő, aki szintén ott volt a székházban, minderről ezt mondta: „Ez a mai nap egy vicc is lehetne, mert az egy vicc, hogy az MTVA smasszereit futni hagyta az ügyészség, míg a képviselő urat megvádolta.”

De mit tehet az ellenzék, ha a legaktívabb tagjait így egyesével levadásszák? Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője úgy véli, a minimum a szolidaritás. Nem tartja valószínűnek, hogy a bíróság előtt megállna ez a képtelen vád. A rabosítás minden bizonnyal a Fidesz kommunikációjának része, ugyanis az önkormányzati választás után „összecsinálta magát”, keresi az eszközöket a hatalom megtartásához. Emiatt nem az ellenzéknek kell aggódnia. A hasonló módszerekkel öngólt lő a kormánypárt.

A DK-s képviselőt egyébként azzal is megvádolták, hogy anyagi ellenszolgáltatást ígért egy jelöltnek, ha az visszalép a választástól. Varju László ezt tagadja.

Az látszik, hogy Varju László vegzálása egy folyamat része, beleillik egy tendenciába, aminek része például a parlamenti szabályok szigorítása, a képviselők lehetőségeinek szűkítése, mozgásuk korlátozása a közintézményekben. Tordai Bence szerint senkinek sem lehetnek illúziói, keményebb évek jönnek. Sem az Európai Uniótól, sem az Európai Néppárttól nem lehet várni, hogy határozottan fellépjen a Fidesz ellen. A hazai ellenzék tagjai csak egymásra számíthatnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.01.28. 06:00
Műsorvezető: Dési János