„Klubrádió
Reggeli gyors

Oltás előtt az emberek bizalma a fontos

24/11/2020 18:04

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A negyedik fázis adhat igazi bizonyságot egy vakcina hatásosságáról, amikor már emberek millióin tesztelik az oltóanyagot.

2020. november 24. Reggeli gyors - részlet 20.11.24. Sarkadi Balázs
00:00
00:00

A tudomány részlegesen már ismerte a koronavírus elleni oltóanyag valószínűsíthető működési mechanizmusát, példának ott volt az ebola. Most az a szerencse, hogy összefogott a gyógyszeriparral, különben nem lehetett volna ilyen gyorsan eredményt elérni. A fejlesztések első és második fázisáról már megjelentek tudományos közlemények, több oltóanyagnál már a harmadik fázisban tartanak, ami több tízezer emberen történt kipróbálást jelent, de az igazi próba ezután jön. Negyedik fázisnak nevezhető az, amikor már tízmilliós népességnél bizonyított az oltóanyag hatékonysága.

Több ország ment bele abba a játszmába, hogy felkészült a gyártásra, sőt rendelt oltóanyagot, miközben az még kísérleti fázisban volt. Nem lehetett tudni –ma sem lehet-, hogy lesz-e belőle valami. Ám a helyzet az, hogy ebből a pandémiás mizériából csak a vakcinával lehet kikászálódni – mondja Sarkadi Balázs orvosbiológus.

A következő fontos lépés az oltási infrastruktúra biztosítása. Amennyiben az a szer válik be, amelyet mínusz 80 fokon kell tárolni, akkor gondban lesznek a világ sok pontján. Ha az, amelyiket elég mínusz 4 fokon tartani, akkor egyszerűbb a helyzet.

A legfőbb gond nem ez, nem a technológiai kérdés, hanem az, hogy a politikusok összevissza beszélnek. Tudni kell, hogy egy oltóanyag engedélyezése hosszú folyamat, de nem azért, mert a hivatalok lusták, hanem azért, mert a hatékonyság vizsgálatához idő kell. Lehet az orosz, a kínai, vagy bármely más készítmény is jó, de még nem lehet tudni, hogy az-e.

Sarkadi Balázs szerint az emberek bizalmának elnyerése a legfontosabb. Lehet itt százmillió vakcina is, ha kevesen akarják beoltatni magukat. Itt van a politika felelőssége.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.11.24. 06: 00
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás