„Klubrádió

Szijjártó Péter: Tíz dózis orosz oltóanyag érkezett

23/11/2020 14:40

| Szerző: Klubrádió

Napirend előtt szólalt fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Elmondta, hogy tíz dózis orosz vakcina érkezett Magyarországra, amiket vizsgálatra szánnak. Azt is elmondta, hogy a kormány a lehető leggyorsabban, ingyen és önkéntes alapon akarja biztosítani a vakcinát a lakosság számára.

Az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt szólalt fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter: „Az egész világ arra vár, hogy legyen biztonságos és hatékony vakcina a koronavírus ellen, ennek fejlesztése több helyen zajlik, és a kormány kötelessége, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a magyaroknak az oltóanyagot, amelynek beadása ingyenes és önkéntes lesz.”

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Szijjártó Péter Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Elmondta azt is: tőlünk Nyugatra három vakcina fejlesztése jutott el olyan szakaszba, hogy rendelni lehet belőle, ezekből 12 millió oltóanyagot kötöttek le. Az Oroszországban kifejlesztett vakcinából Európában elsőként Magyarországra érkezett tíz dózis, hogy a magyar hatóságok el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat – idézte a 24.hu.

Hangsúlyozta, hogy a Magyarországon csak a hatályos jogszabályok alapján a hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet majd beadni.

Azt nem tette hozzá, hogy a vakcina engedélyeztetéséhez az Európai Unió nélkül komoly veszélyeket rejt magában.

Az európai uniós előírások szerint a Szputnyik V orosz vakcina használatát engedélyeznie kell az EMA-nak, mielőtt a huszonhét tagállam bármelyikében a szer forgalomba kerülhetne. A brüsszeli testület álláspontja szerint az engedélyezés hiánya gyengítheti a lakossági bizalmat az oltás iránt.

„Ha a szigorú tudományos ellenőrzés hiányában állampolgáraink elkezdik megkérdőjelezni egy vakcina biztonságát és hatékonyságát, akkor sokkal nehezebb lesz elérni a lakosság szükséges arányú beoltottságát” - idézte a testület szóvivőjét a Portfolio.