„Köszönjük,
Reggeli gyors

Olaf Scholz győzködte Orbánt a befagyasztott orosz vagyon felhasználásáról

27/05/2024 09:43

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Diplomaták abban reménykednek, hogy az EP-választások után Orbán nem gördít akadályt a lefoglalt orosz vagyon kamatainak felhasználása elé, így azt Ukrajnának szánt fegyverekre költhetik. Green Tech konferenciát tartottak Zalaegerszegen, ahol a kínai és magyar cégek együttműködése is téma volt. Nemzetközi lapszemle.

A Zalaegerszegen tartott két napos Green Tech konferenciáról számolt be az angol nyelvű központi kínai hírügynökség, a Xinhua. A shanghai Cantron Robotics elnök-vezérigazgatója egy önjáró giga elektromos töltőállomást prezentált a kínai tv-nek. A főszervező Kovács Károly pedig azt mondta el, számos lehetőséget kínálnak a kormány és a kínai illetve magyar cégek közti együttműködés kiépítésére.

Ismét botot akasztott a küllők közé az EU-ban Orbán Viktor, amikor bejelentette, nem támogatja, hogy a befagyasztott orosz vagyonon keletkező körülbelül 2 milliárd eurós nyereségből Ukrajnának szánt fegyvereket vásároljanak. Az ukrán Euromaidan tudósítása szerint – amely a Financial Timesból és a Spiegelből is értesült – áttörést akkor sikerült elérni a múlt szerdai tárgyalások során, amikor Olaf Scholz német kancellár leült megbeszélni az ügyet a magyar kormányfővel. Így Orbán egyelőre nem ellenzi, csak nem támogatja a javaslatot. Mindenki abban reménykedik, hogy a június 9-i uniós választások után Orbán nem fog akadályt gördíteni a terv megvalósítása elé, akkor még van esély a júliusi tranzakció lebonyolítására. Magyar oldalról nem reagáltak a lap megkeresésére.

Orbán Viktor Berlinben
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Olaf Scholz német kancellár (b) megbeszélést folytat Berlinben 2022. október 10-én. l Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

A választásokhoz közeledve az adóhatóság és a titkosszolgálat a múlt héten lecsapott Karácsony Gergely főpolgármesterre illetve közvetlen munkatársaira, ügyvédjére és kampánystratégáira – számolt be terjedelmes anyagban a lengyel TVP World. Idézi Panyi Szabolcs újságírót is, aki megjegyezte, a házkutatások néhány nappal azután történtek, hogy az orosz mintára szerveződött, úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatal elkészítette az ellenzék külföldi támogatásáról szóló jelentését. A lengyel tv oldala a budapesti választási verseny mellett az országos helyzetre is kitér, ismerteti a Politico legfrissebb közvéleménykutatását is, miszerint a Fidesz 40 százalékos támogatottságot élvez és ha lassan is, de ez csökken, miközben a Magyar Péter-féle TISZA párt már 22 százalékon áll.

Üzbegisztán diplomáciai testülete videókonferenciát szervezett az üzbég bevándorlási hivatal és a munkaügyi minisztérium, a magyar kormány illetékesei illetve a GEOS nevű magyar cég számára, amelyen megállapodtak abban, hogy júliustól legkevesebb 30 üzbég vendégmunkás érkezik Magyarországra – számolt be a Kun üzbég portál. A GEOS lakóházak, hivatalok és bevásárlóközpontok építésére jött létre 2015-ben, most pedig alá is írta az üzbégekkel a vendégmunkások alkalmazására vonatkozó szerződést.

Orbán megint ellátta témával a nemzetközi sajtót, hisz az AP amerikai hírügynökség, a Bloomberg és számos más mérvadó sajtótermék is hozta pénteki bejelentését, miszerint felülvizsgálná NATO-kötelezettségeinket, hogy bizonyos, Ukrajna megsegítését célzó feladatokat ne lássunk el, amelyek hazánk területén kívül esnek – mindezt persze a szövetség keretein belül intézve. Orbán határozottan állította azt is, hogy nem osztja az európai országok aggályát arról, hogy Ukrajna után más országok kerülhetnének a Kreml célkeresztjébe. Minderről az Orbánnal szimpatizáló Fox News is beszámolt. S kiemeli, hogy magyar miniszterelnök az uniós választások előtt a béke letéteményeseként akarja beállíttatni magát a kampányban. Az Egyesült Államokat és az összes többi európai országot pedig háborúpártiaknak, amelyek a globális konfliktus kiterjesztésére készülnek.