„Köszönjük,
A lényeg

Fegyveres adónyomozók tartottak házkutatást Szigetvári Viktornál

24/05/2024 20:02

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Fegyveres adónyomozók tartottak házkutatást csütörtök hajnalban Szigetvári Viktor, az Estratos Digital (korábban: Datadat) ügyvezetőjének újbudai otthonában.

„Csütörtök reggel hét óra előtt jelent meg lakásunknál a NAV Bűnügyi Igazgatóságának hatfős csapata" – mondta Szigetvári a Telexnek, hozzátéve, hogy a nyomozóknál fegyver is volt. Fellépésüket „erőszakosként" és „udvariatlanként" jellemezte. Ő maga, mint mondta, „viszonylag jól" tűri az ilyet, de „féléves gyermekem, feleségem és hatéves kisfiam rosszul viselték ezeket a megpróbáltatásokat".

Szigetvári szerint nyomozati szempontból indokolatlan volt a házkutatás, még ha az adónyomozók szabályos végzés alapján is végezték azt. A nyomozás tárgya ugyanis közelebbről nem is konkretizált, a szakzsargonban „általános alakzatú költségvetési csalásnak" nevezett tényállás. Szigetvári szerint aki ellen folyt már adóügyben nyomozás, az tudja, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti, „fogalmuk sincs, mit akarnak kihozni – máskülönben nevesítenék, hogy áfacsalás, tb-csalás vagy mi egyéb tárgyában feltételezik a költségvetési csalást –, de alapot ad megfigyelésre, lehallgatásra, tanúkihallgatásra, házkutatásra".

Szigetvári és cége, az egykori Datadat, most Estratos Digital régóta a kormány és propagandagépezetének célkeresztjében van. Vádolták őket illegális adatbázisépítéssel, választási csalással, a megszerzett Indexen „Bajnai Gordon offshore csodafegyvereként” hivatkoztak a Datadatra, később pedig adathalászatról, kamuprofilokról, zavaros pénzügyi háttérről és a GDPR kijátszásáról is írtak a témában. A lap azt állította, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnök mozgatja a szálakat a háttérben az egykori titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám által alapított és vezetett cégnél, ezt pedig később a teljes kormánymédia, sőt, a Fidesz is átvette. A cég azóta sorban nyerte a pereket az érintett lapokkal szemben.

Most azonban nem az egykori Datadat, hanem Szigetvári és Ficsor egy másik közös cége, az Észtországban bejegyzett, észtországi székhelyű Seven Chieftains and Partner OÜ iratait keresték a cég székhelyétől majd kétezer kilométernyire, Szigetvári magánlakásán. Az az apropót az adta, hogy a kormánypárti Magyar Nemzetben érdemi bizonyítékok nélkül megszellőztetve azt sejtették, hogy Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányát külföldről finanszírozták.

(Kiemelt képünkön Szigetvári Viktor középen látható, fotó: MTI/Kovács Attila)