„Klubrádió
Reggeli gyors

Okosságok és árulkodó ötletek 330 pontban

7/03/2019 08:52

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Nemzeti Bank versenyképességről szóló tervei egyrészt megfontolhatók, másrészt megmosolyogtatók.

2019. március 07. Reggeli gyors - részlet 19.03.07. Farkas Zoltán
09:56
00:00

Ellentmond a kormány elmúlt nyolc évi gazdaságpolitikájának a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos programja, amely a fenntartható felzárkózásról szól. Ugyanakkor megkönnyítené Mészáros Lőrinc további gyarapodását. Már önmagában az is kérdés, hogy a jegybank miért foglalkozik oktatással, egészségüggyel és hasonló kérdésekkel, de vegyük úgy, hogy végül is a kormányzati gazdaságpolitika támogatása is a feladata.

Farkas Zoltán, a HVG-ben elemezte a tervcsomagot és következtetéseit a Reggeli gyors hallgatóival is megosztotta. Szerinte sok racionális és megfontolandó eleme van a csomagnak, de komoly hibája, hogy a politikai előtörténetre nem figyeltek a készítői. Például az oktatás fejlesztéséről, vagy a magánegészségügyről szóló pontoknál elfelejtették, hogy éppen a Fidesz kezdeményezte a tandíj és a vizitdíj eltörlését, sikerrel. Vagy: kifogásolják a készpénzforgalom nagyságát, javasolják a tranzakciós illeték eltörlését, aminek bevezetését a jegybankelnök Matolcsy György szorgalmazta korábban.

Farkas Zoltán szórakoztatónak találta azt a részt is, amelyik az Ausztriához való felzárkózásról szól, miután egy fejlett és egy feltörekvő országot nem olyan egyszerű összehasonlítani.

Különösen feltűnő, hogy számos javaslat gyakorlatilag Mészáros Lőrincre van szabva. Ilyen a balatoni vasútfejlesztés, vagy az, hogy a természetes személyeknek ne kelljen osztalékadót fizetniük. Ezzel az ő, és hasonló oligarchák további gyarapodását segítenék.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: