„Klubrádió
Esti gyors

Nincs minden veszve - Dési János jegyzete

23/12/2019 18:01

| Szerző: Dési János/Klubrádió

A Klubrádió hallgatói is milyen sokat segítenek az Igazgyöngy Alapítvány védencein vagy az SOS gyerekfalu lakóin – és a sor még hosszan folytatható lenne. Szóval azért nincs minden veszve.

2019. december 23. Esti gyors-részlet (2019.12.23. Dési János jegyzete)
02:38
00:00

Itt a karácsony, a hanuka, jöhetnek a szép szavak. Malaszttal teljes, meg áldott és fény, és megszületett. És a többi. Jó az ilyesmi, a szép szavak is kellenek – hátha még valakire hatnak. Reménykedjünk és bízzunk benne.

Közben persze gyerekek tíz- és tízezrei éheznek, és most ne beszéljünk arról, hog hányan esnek ki az iskolarendszerből, nem jutnak rendes oktatáshoz és ezzel veszítik el a lehetőséget egy normálisabb élethez – mi meg azt a lehetőséget, hogy tehetséges emberek építsék az országot.

Persze az ország épül a szegénységből kiemelekedő pórnép nélkül is. Mészáros Lőrinc szerintem a karácsonyi szünetben is szépen gyarapszik, pedig neki aztán semmi üzleti kapcsolata nincsen a miniszterelnökkel.

Néhány kisfideszes alvezér nagyszerűen elosztja az európai uniós pénzeket, jut belőle sógornak, komának, ángynak – persze, hogy pontosan mennyi, azt nem tudjuk, mert az adakozás szép szokás ebben a nagy családban, és ki kérdezi meg, hogy mennyibe került a mák a bejglibe.

Karácsony, amikor az MTI részletes hírben számol be arról, hogy mennyi szaloncukrot vesznek a dolgos és istenfélő magyarok – és elfelejti megemlíteni, hogy négy nagyváros főpolgármestere fontos találkozót szervezett és lényeges dolgokról egyezett meg. De a zselés szaloncukor nagyon jól megy.

A diktatúra karácsony idején is szépen rendben működik a maga olajozott módján. Mindehhez is hozzá lehet szokni - és nem is kell mindig arról a csúnya politikáról beszélni, amikor az ünnep reánk száll.

Nincs már itt CEU, az MTA szétverve, az egészségügy romokban, az álami iskolarendszerből lassan átnevelő tábor lesz. Tegyük félre ezeket a kicsinyes gondolatokat. Ugyan már! Ne foglalkozzunk azzal, hogy egy legutóbbi felmérés szerint honfitársaink majd kilenctizede semmit sem tenne nehezebb sorsú, netán cigány polgártársaiért – mert minek a feltételes mód, nem tesz.

És közben, mielőtt elszomorodnánk teljesen, ne felejtsük, hogy például a Klubrádió hallgatói is milyen sokat segítenek az Igazgyöngy Alapítvány védencein vagy az SOS gyerekfalu lakóin – és a sor még hosszan folytatható lenne. Szóval azért nincs minden veszve.

Mert vannak ám jó emberek, nem is kevesen. Ahogy Gedali mondta Iszak Babel regényében "én a jó emberek Internacionáléját akarom, azt akarom, hogy minden lelket számba vegyenek, és első osztályú ellátásban részesítsenek. Na, lelkem, nesze: az élet nevében egyél annyit, amennyi csak beléd fér."

Szóval, boldog karácsonyt és szép hanukát – ha már így egybeesnek ezek a dolgok.

Dési János jegyzete a 2019. december 23-i Esti gyorsban hangzott el.