„Klubrádió
Reggeli gyors

Nincs migránskaraván

9/04/2019 09:53

| Szerző: Klubrádió

Csupán a közvélemény riogatásáról van szó, nem valós veszélyről. A mostani állapotot össze sem lehet hasonlítani a 2015-ben tapasztalttal, nagyságrendekkel kevesebben érkeznek Európába.

2019. április 09. Reggeli gyors - részlet 19.04.09. Fokasz Nikosz
06:20
00:00

A kormánysajtó napok óta riogat azzal, hogy Görögországban szervezkednek a menekültek és arra készülnek, hogy tízezres tömegben induljanak Európa belseje felé a balkáni útvonalon. Amennyiben elegen lesznek, akkor nagy eséllyel törhetik át az országhatárokat. Fokasz Nikosz, az ELTE egyetemi tanára szerint ez nem valós veszély, csupán a közvélemény riogatásáról van szó.

Az igaz, hogy az egyik közösségi oldalon elkezdték egy csoport szervezését, de több érintett is arról számolt be, hogy becsapták őket. Szó sincs valamiféle karavánról. Koránt sem érkeznek annyian, mint 2015-ben, napi pár ezer helyett most néhány tucat emberről beszélhetünk. Görögország vállalta, hogy kezeli a helyzetet, megpróbálja Leszbosz szigetén tartani az érkezőket, akik között egyébként sok a beteg és a kísérő nélküli gyermek - mondta az ELTE tanára, aki a közelmúltban járt a szigeten.

Az emberek arra várnak, hogy elbírálják a kérelmüket, sokan már meg is kapták a státuszt. Igaz a folyamatot – például a családegyesítést – Európa számos országa húzza-halasztja.

A magyar állami médiára jellemző, hogy migránsokról beszél, durva összecsapásokról, miközben Görögországban mindössze három fiatalt állították bíróság elé, mert összetűzésbe keveredtek a rendőrséggel. Fokasz Nikosz szerint egyébként az a kifejezés, hogy migráns, Görögországban nem is létezik, legalábbis nem használják.

Lampé Ágnes interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.