„Klubrádió
Reggeli gyors

Nincs koncepció a felsőoktatásban, csak lobbi

22/01/2020 14:08

| Szerző: Klubrádió

Csökkentették a felvételi ponthatárt a felsőoktatásban számos szakon, állítólag a hallgatók érdekében. Nem erről van szó, hanem az Orbán-kormány érdekéről.

2020. január 22. Reggeli gyors - részlet 20.01.22. Polónyi István
07:24
00:00

Becsületes magyar ember mérnöknek tanul, nem az éhenkórász társadalom-tudományokkal foglalkozik. Ez volt jelszó 2013-ban, amikor 16 bűnös szakot jelöltek meg, köztük a közgazdaságtant, a jogi képzést, vagy az andragógiát – emlékeztetett a Reggeli gyorsban Polónyi István oktatáskutató.

Aztán korrigáltak, az igazgatási jogi szakot például visszavették a kedvezményezettek közé, de csak néhány oktatási intézményben. Közben kihelyezett tagozatokat kezdtek el működtetni, kimondottan fideszes városokban. Ha valamelyik vezető politikus hozzátartozója jogász akart lenni, akkor oda adtak több állami támogatást. Vagy ha pár szak képviselői összefogtak és volt elég lobbierejük, akkor azok erősödtek.

Polónyi István szerint nincs világos koncepció a felsőoktatásban, nem készültek hosszabb távú munkaerőpiaci felmérések. A lobbik és találgatások vezérlik a rendszert, no meg a hatalomféltés. A kormány rájött arra, hogy ha a jogászképzéstől megvonja az állami támogatást, azzal magának árt. A fizetős diákoknak ugyanis vannak elvárásaik, politikailag érzékeny, kritikus csoportról van szó. Amennyiben a képzésük ingyenes, feltehetően lojálisabbak lesznek.

A ponthatárok csökkentésének hivatalos indoklása mást sugall: „esélyt ad azoknak a tanulóknak is, akik többletponttal nem rendelkeznek, de kitűnően zárták a középfokú tanulmányaikat”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt.

Reggeli gyors
2020.01.22. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre