„Támogassa
Reggeli gyors

Nemzetközi missziót kéne küldeni a zaporizzsjai atomerőműhöz

8/08/2022 13:15

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Jogon kívüli állapot uralkodik a zaporizzsjai atomerőmű területén miután az orosz haderő elfoglalta azt. A nemzetközi jog rögzíti, hogy atomerőmű környékén tilos katonai egységeknek, lőfegyvereknek, illetve robbanószereknek lenniük. Bár a jelenleg az orosz Rosszatom munkatársai üzemeltetik az erőművet, egy esetleges üzemzavar komoly kockázatokkal járhat. Erről Aszódi Attila, a paksi atomerőmű fenntartásáért felelős volt kormánybiztos beszélt a Reggeli gyors című műsorban.

2022. augusztus 08. Reggeli gyors 2022.08.08. Aszódi Attila
09:11
00:00

Az ukrán fél közleménye szerint pénteken ténylegesen találat érte a zaporizzsjai atomerőmű létesítményét, de nem a blokkokat, hanem a segédüzemi épületeket. Ugyanakkor az egyik blokk elvesztette a távvezetéki kapcsolatot az országos hálózattal. Ennek következtében működésbe léptek az üzemzavar esetére fenntartott dízelgenerátorok, amik bár tervezett biztonságvédelmi funkciót látnak el, mégsem biztató az elindulásuk – mondta Aszódi Attila.

Aszódi szerint az orosz és az ukrán fél is a másikra mutogat, amikor a robbanás okozóját kell megnevezni. Jelenleg nincsen érdemi hiteles információk az esetről, a konfliktusban részt vevő mindkét félnek érdeke, hogy Európát bizonytalanságban tartsák – mondta a volt kormánybiztos.

Csak találgatni lehet, hogy mi lehet az orosz fél célja az erőmű elfoglalásával. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy egy olyan hadállást akarnak kiépíteni, ahonnan szabadon lőhetik az ukránokat, ugyanakkor a létesítmény rizikós helyzete miatt elkerülhetik a válaszcsapást. Másrészt valószínű, hogy az oroszok le akarják választani az erőművet az országos hálózatról, így energiaellátás nélkül hagynának egy jelentős ukrán terület – mondta Aszódi.

Az erőmű márciusi elfoglalása óta a Rosszatomnak alkalmazottai üzemeltetik a létesítményt, bár a jelenlegi jogrend szerint nem lenne ott keresnivalójuk. Egy esetleges üzemzavar esetén, ugyanakkor az ukrán szakemberek beavatkozása elengedhetetlen volna. Kérdés, hogy az orosz fél mennyire engedné ezt – mondta a szakértő

Jelenleg jogon kívüli állapot áll fenn a zaporizzsjai erőműben, mivel se katonai egységeknek, se robbanószereknek nem szabadna a környéken sem lenniük. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója szerint az oroszok minden nemzetközi jogot megsértettek az erőmű elfoglalásával. Grossi ajánlása szerint egy nemzetközi missziónak kéne rendeznie az áldatlan állapotot. A mostani szituáció a Csernobiléhez mérhető, óriási kockázatot rejt magában – zárta Aszódi Attila.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/interjú Aszódi Attilával
2022. augusztus 08. hétfő 08:10
Riporter: Szénási Sándor