„Klubrádió
Reggeli gyors

„Nemzeti konzultáció” helyett

19/02/2021 12:29

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Hét kérdésre várja a kormány a választ a legújabb konzultációban, amelyek a járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítésére vonatkoznak.

2021. február 19. Reggeli gyors - részlet 21.02.19. Kunetz Zsombor
12:40
00:00

Az első kérdés, hogy lépésről-lépésre oldják-e fel a korlátozásokat, vagy egyszerre, a járvány végén. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő szerint ez így értelmezhetetlen. Mi az, hogy a járvány végén? Valamikor 2032-ben, vagy mikor? Mit jelent a járvány vége?

A további kérdések kapcsán a szakértő kifejtette, hogy például az este nyolc óra utáni kijárási korlátozásnak semmi értelme, sőt kifejezetten káros, segíti a vírus terjedését. Mégpedig azzal, hogy lerövidíti a vásárlásra rendelkezésre álló időt, tehát egyszerre többen lesznek a boltokban, könnyebben terjed a járvány. Tehát a bevásárló központokban arra kellene figyelni, hogy egy időben minél kevesebben legyenek egy légtérben. Ugyancsak létszámkorlátozással, de ki lehetne nyitni a mozikat, színházakat, múzeumokat. A tömegközlekedést sűríteni kellene, hogy egy járművön kevesebben utazzanak. Kunetz Zsombor nyomatékosan kiemelte, hogy az FFP 2-es maszkok használatához kellene kötni a közösség terekbe való belépést, nem volna szabad elfogadni két hete használt, és gyenge minőségű maszkok viselését. A lényeg, hogy át kellene strukturálni a védekezést, bizonyos esetekben szigorítani is kell azért, hogy más esetekben némi engedményt lehessen tenni. Racionális intézkedésekre van szükség az élhetőbb helyzet megteremtéséért.

Van olyan konzultációs kérdés is, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapjanak-e felmentést bizonyos korlátozások alól. A szakértő szerint ezt nem a magyar kormány fogja eldönteni, még csak nem is az uniós politika, hanem a gazdaság. Lehetnek olyan országok, amelyek respektálnak egy ilyen igazolást, lehetnek olyanok, amelyek nem. Ám például a légitársaságok szerepe nagyobb, mert azt mondhatják, hogy nem vállalnak kockázatot, akinek nincs ilyen papírja az nem utazhat, de dönthetnek úgy is, hogy gazdasági okokból igen.

Arra a kérdésre, hogy Szlovákia vajon miért kért nemzetközi segítséget az egészségügy működtetéséhez, Kunetz Zsombor válasza a következő. Nem rosszabb a helyzet ott, mint Magyarországon volt novemberben, decemberben, csak Szlovákiában más a járványkezelési stratégia. Ott felismerik, hogy baj van, be is vallják, és intézkednek. Itthon még a felismerésig sem akarnak eljutni az illetékesek. Feltehetően ezért sem tesztelnek eleget.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI.

Reggeli gyors
2021.02.19. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert