„Klubrádió
Esti gyors

Nem tudhatják meg, hány fertőzött van náluk, de folytatná az ingyenes tesztelést a II. kerület

23/11/2021 20:03

| Szerző: Klubrádió/szg

Hatalmas volt az érdeklődés az ingyenes covid-tesztelési akció iránt, folytatná a II. kerületi önkormányzat, és ehhez önkénteseket keresnek – mondta Őrsi Gergely polgármester. Hozzátette: arról sajnos nincs adatuk, hogy azok között, akiknek a tesztje pozitív lett, hányan oltottak, sőt, azt se tudják, hány fertőzött van a kerületben.

2021. november 23. Esti gyors / részlet, Őrsi Gergely (21.11.23.)
04:53
00:00

A II. kerületi önkormányzat néhány napja ingyenes, tíz napos koronavírus-tesztelési akciót indított, több mint 4300 tesztet végeztek, és 7,5 százalék lett pozitív. 

Őrsi Gergely kerületi polgármestert kérdeztük az Esti gyorsban. Elmondta: elsősorban olyan önkénteseket keresnek, akik a mintavételben tudnak segíteni. Akár egészségügyi dolgozók jelentkezését várják, aki mondjuk magánegészségügyben, például magánfogászatoknál dolgoznak. Önkénteseik eddig is voltak, most is vannak, de most az oltási héten az egészségügyre talán még az eddiginél is nagyobb nyomás nehezedik, ha egyáltalán lehet ilyet mondani az elmúlt több mint másfél év után.

Közölte: hatalmas volt az érdeklődés az ingyenes tesztsorozat iránt, és az eredmények sajnos magukért beszélnek, ezért szeretnék folytatni. Több helyszínen tartották ezt a kerületben, így a Szent Ferenc kórháznál – amelynek megköszönte a teszteket a polgármester –, az irgalmasrendi kórháznál, de a legnagyobb forgalom a Mechwart ligetnél volt, az önkormányzat előtt. Főleg kültéri helyszíneket preferálnak, de most a hideg idővel alternatív megoldásokat keresnek, művelődési házakban szeretnék megoldani ezt most.

Információhiányban vannak, és az nagyon szembetűnő volt, hogy az eredmények közlése után igen sokan érdeklődtek arról, hogy a fertőzöttek közül hányan oltottak és hányan oltatlanok. Ilyen információjuk viszont sajnos nincs, és azt sem közölték velük, hogy a kerületben hányan fertőződtek meg, éppen hányan vannak az aktív fertőzöttek és hányan az oltottak. Pár millió forint volt a költség – mondta Őrsi Gergely, aki szerint az önkormányzatoknak még van lehetőségük ezt megszervezni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. november 23., kedd 18:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván