„Klubrádió
Hetes Stúdió

Nem tisztességesek a választás feltételei

3/04/2022 09:00

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Interjú a Bundestag Európa-ügyi Bizottság elnökével, Anton Hofreiterrel és a Zöldek uniós parlamenti képviselőjével, Daniel Freunddal.

2022. április 02. Hetes Stúdió / részlet, 22.04.02. Interjú Daniel Freunddal és Anton Hofreiterrelés
11:04
00:00

Azért jöttünk el a Klubrádióba, mert Önök az utolsó független rádiók, független sajtóorgánumok egyike Magyarországon. Pedig  – lévén az Európai Unió tagja – itt demokráciának kellene lennie, és a sajtószabadság nélkül nem létezik demokrácia sem – jelentette ki a Bundestag Európa-ügyek Bizottságának elnöke, Anton Hofreiter, aki a zöldek Európai Palamenti képviselőjével, Daniel Freunddal tett látogatást a Klubrádióban – népes csapat kíséretében. Hazánk választ, új palamentet, új kormányt. Ez is része az önök magyarországi látogatásának? Miért fontos ez az önök számára?

Benyomást szeretnénk kapni arról, hogy állnak most éppen a dolgok, a kampány legutolsó szakaszában. És az egy hónapja kezdődött orosz invázió Ukrajnában alaposan átrendezi az életünket és erről is világosabb képet szeretnénk kapni, mert akárhogy vesszük, minden mindennel összefügg – ezt már Daniel Freund mondta el, akitől azt is megkérdezem, kikkel találkoznak magyarországi tartózkodásuk során? Merthogy ha nem is az első, de gyakorlatilag második útjuk megérkezésük után a Klubrádióba vezetett.

Ma például már találkoztunk néhány ukrajnai menekülttel itt, Budapesten is. A menekült kérdés illetve a már kialakult válság persze megint vita tárgya lesz Brüsszelben, ahogy a jogállami kérdések sem kerültek le a napirendről a háborús helyzet okozta problémák ellenére sem. Ezekről mind elsőkézből szeretnénk helyben tájékozódni.

Mit szólnak az utcai óriásplakátokhoz? Milyen benyomást szereztek a kampány mostani pillanatairól?

Találkoztunk természetesen olyanokkal is, akiknél az óriásplakátokra is rá tudtunk kérdezni, hisz szembetűnő, hogy a kormányzó párt sok pénzzel rendelkezik, legalábbis a sok plakátból erre tudunk következtetni. Látható, hogy a sajtót is ellenőrzésük alá vették. Ami a kampányban fokozottan érezhető. A választás feltételei nem tisztességesek.

Rögtön adódik is a kérdés: ha a feltételek eleve nem tisztességesek, akkor hogyan lehet választást tartani és elfogadni annak eredményét?

Igen, valóban úgy tűnik, nincsenek meg a tisztességes választás lehetőségei. Ledöbbentem azon, hogy Orbán nem állt ki vitázni az ellenfelével a nagy nyilvánosság előtt. Másodsorban, hogy lehet az, hogy az ellenzéknek nem adnak megszólalási lehetőséget a kampány során? Hogy csak 5 percet kapnak az állami médiában, miközben a kormánypárt folyamatosan kampányol a centralizált sajtóorgánumokban. Nem is értem, ezt az eltorzított kampányt egyáltalán választási kampánynak lehet tekinteni. S valóban csak megerősíteni tudom, hogy ezek után az is kérdéses, lehet-e egyáltalán ilyen körülmények között választást tartani?

Az oroszok ukrán háborúja pedig teljesen átírta az Orbán-kormány kampányának narratíváját.  Leegyszerűsítették a kampányképletet: a kormány, élén Orbán Viktorral a béke, a stabilitás letéteményese, az ellenzék pedig háborúba akarja sodorni az országot azzal, hogy például fegyvereket és csapatokat küldene Ukrajnába. Kiforgatják és direkt félreértelmezik az ellenzék kormányfőjelöltjének a szavait, kiragadva a szövegkörnyezetből. S ezekről az összefüggésekről, a dezinformációról az átlagos hírfogyasztó, aki nem keresi, hanem kapja a híreket, vidéken nem is értesül, egyszerűen nem kerülnek be a hírfolyamba, mert az online térben ugyan jelen van a független média, de a vidéki emberek nem nagyon vannak jelen az online térben.

Igen, épp ez a magyarázata annak, hogy miért tartjuk fontosnak a sajtószabadságot. Ugyanis ennek hiányában a kormány képes hazudni. Ha egyszer hazudott, hazudok máskor is. Sokadszor is, amikor az emberek már nem is tudják követni, hogy mi az igazság. Elfogadják a hazugságokat, mert nincs vele szemben alternatíva, és így nem is feltételezik, nem az igazságot hallják, olvassák.

Szögezzük le, hogy a háborút Putyin indította, ő az egyedüli agresszor. Nem a NATO, tehát miért is támadják emiatt az ellenzéket? Az égvilágon senki Európában nem köti össze a NATO-t a háborúval. Ráadásul Orbán nem rég látogatta meg a legjobb európai barátját a Kremlben. Zelenszkij is arra szólította fel Orbánt az Európai Parlamentben mondott beszédében, hogy foglaljon végre állást: Putyin oldalán áll-e vagy Ukrajnáén, amelyik békét akar. Európában mindenki (Szerbia kivételével) Ukrajna mellé állt, és Orbán még mindig tette egyértelművé a maga pozícióját. Még mindig egy nagy kérdőjel az ország! Miért nem engedi át területén a fegyvereket? Csak nem azért, mert nem Ukrajna oldalán áll? Hogy kezeli megint a menekültkérdést? Épp tegnap este hallottuk, hogy – még ha sokan is érkeztek az országba – mindössze 6000 menekültet regisztráltak hivatalosan. (Azóta kétezerrel magasabb ez a szám, de még mindig nem kétmillió, illetve több százezer, ahogy a szomszédos országokban) És akkor erre fel követeli az Orbán-kormány a több milliós támogatást az Európai Uniótól?

Ne is folytassa! Egyenesen az Európai Bizottság elnökének címzett levelet, hogy utalják ki számára az eddig nem igényelt több milliárdos uniós kölcsönt, épp a menekültválságra és a határvédelemre hivatkozva. Aztán 300 millió Eurót végül kapott, de ő ezt úgy adja elő, mint személyes sikert, s hogy ő ügyes érdekkijáró.

De hát ez egy ordító hazugság. Ő a Covid helyreállítási alapból akart pénzhez jutni, de mivel ennek olyan feltételei vannak, amelyeket a magyar kormány nem tudott teljesíteni, ezért ebből a pénzből természetesen továbbra sem kap Orbán semmit. Az Európai Unió egy teljesen másik alapból adott Orbánnak támogatást, de nemcsak neki, hanem minden, Ukrajnával határos országnak, illetve azoknak, akik segítenek az orosz háború miatt előállt menekültválság megoldásában.

Nos, akkor ez a kettős beszéd remek példája.

Ez hazugság. Mert ez a pénz a React-EU alapból érkezett Magyarországra.

S ha már a felzárkózási alapokról beszélünk: azt is lehetett hallani, hogy a háborúra való tekintettel elnézik Brüsszelben a korábbi jogállami kifogásokat. Lengyelországnak és Magyarországnak. Így van? Így lesz?

Azért most egy teljesen új helyzet állt elő. Az emberek nemcsak harcolnak, de meg is halnak azért, hogy demokráciában élhessenek, hogy jogállamban élhessenek, és annak reményében is, hogy csatlakozhatnak majd az Európai Unióhoz.  S most, ha az Unió nem tartaná magát a jogállami normák betartásához, akkor az a lehető legrosszabb jelzés, üzenet lenne Ukrajna számára. Ebben a helyzetben ez fel sem merülhet tehát. A jogállam nem lehet az Ukrajnában zajló orosz háború áldozata. Pont. A jogállami feltételek teljesítése ugyanúgy követelmény most, mint bármikor korábban.

S ha az unió jogállamát kivülről éri támadás, akkor minden erőnkkel egy egységre kellene törekedni. Alaptétel.

Az olcsó orosz energiabeszerzés nemcsak Orbán legfontosabb kampánytémája, de ahogy látjuk, vita tárgya egész Európában, hogyan lehet felszámolni az orosz energiafüggőséget. Már-már egy állásponton van az önök kancellárja Orbánnal, mert mindketten azt mondják, nem lehet szankcionálni és egyik pillanatról a másikra leállítani az olaj- és gázszállításokat.

Nem lesz könnyű, de meg kell hozni ezt a döntést, mert ebből még tovább tudja finanszírozni Putyin a háborút. Az ukránoknak is világos üzenetet kell ezzel küldenünk, nem akarjuk, hogy még többen meghaljanak.  

Hogyan lehet és kell-e átalakítani az európai energiapiacot, az új beszerzési lehetőségeket megteremtve?

A német kormány nagyon keményen dolgozik az energia piac átalakításán, ami nemcsak az olajra, a gázra és a szénre, de még a nukleáris energiára is vonatkozik, hisz sok európai ország az oroszoktól kapja az utóbbit.

Az Orbán-kormány viszont még Paks II-ben reménykedik.

Ezt is azonnal el kell felejteni. De a piac átalakítása mellett azt is látnunk kell, hogy épp most lehet nagy lökést adni az alternatív energiákra való átállásnak. Hisz ezek előállítása már most is olcsóbb, mint a gáz, az olaj és a szén.

Milyen gyorsan fog átalakulni az energiapaicunk?

Szerintem két hét alatt le lehet állítani le lehet állítani a fosszilis üzemanyagok importját Oroszországból. Persze évekbe telik az átállás. Viszont a megújuló energiaforrásokkal a klímavédelmet is szolgáljuk. Berlin külvárosában – márpedig a térség nem sok napot kap – de már most 3 centért elő tudjuk állítani a villamos energiaegységet. Ha okosan beruházunk még több napelemmel, hamarosan 1 centbe fog kerülni ugyanez.

A háború lehetséges kimeneteléről a Bundestag bizottsági elnöke elmondta, talán egykét hónap múlva olyan patthelyzet alakul ki – alapvetően a szankciók, illetve az orosz katonák gyengülő morálja okán – hogy Putyin rá fog jönni, túl nagy árat kellene fizetnie a Szovjetunió visszaállításáért, és abbahagyja a háborút. Addig viszont folyamatosan küldenünk kell a fegyvereket a honvédőknek. Az uniós parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy nem csak az Ukrajnából, de az Oroszországból érkező menekülteket is ugyanolyan elbánásban kell részesíteni, mint bárki mást.

Mi a tétje a magyar választásoknak az önök szemével nézve?

Szögezzük le, a választás eredménye elsősorban Magyarország jövőjét fogja meghatározni. De természetesen hatása a határokon is messze átnyúlik. A szavazókon fog múlni, hogy Magyarország elszigetelődésének folyamata tovább súlyosbodik-e, hogy egyedül és magára marad-e?! Ráadásul kérdés az is, hogy az Unió egységét épp most, a putyini háború idején, blokkolni fogja-e?  Vagy új irányba indul el, aktív és elkötelezett tagja lesz az Uniónak, ahol együtt fel tudjuk számolni a jogállami sérelmeket és a korrupciót. A magyar választás eredménye tehát messze túlmutat hazai fontosságán.  Szóval csak azt akarom mondani, hogy rendkívül fontos ez a választás nemcsak Magyarország, de egész Európa szempontjából – fejeztük be a beszélgetést Daniel Freund uniós parlamenti képviselővel és Anton Hofreiterrel, a Bundestag Európai-ügyi Bizottságának elnökével a Klubrádió stúdiójában – a választási kampány hajrájában.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió
2022.04.02., szombat 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit