„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem sztrájk, hanem demonstráció

7/01/2019 17:04

| Szerző: Klubrádió

Országos demonstrációt hirdettek január 19-ére a szombati tüntetés szervezői. Akkor szeretnék felmérni, hogy milyen támogatottsága lenne egy általános sztrájknak.

 

2019. január 07. Székely Tamás a tervezett demonstrációról
10:34
00:00

Sztrájkot szervezni nem egyszerű, annak komoly jogi követelményei vannak. A szervezők például teljes anyagi felelősséggel tartoznak. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt hangsúlyozta, hogy az ország megosztott, egyelőre nem tudják, hogy egy országos sztrájknak hol, milyen támogatottsága lenne. A kormány szalámitaktikája nagyon erős.

Január 19-ére ezért demonstrációkat szerveznek, útlezárásokat terveznek. Kedden adják át követeléseiket Orbán Viktornak és 5 napot adnak arra, hogy tárgyalóbizottságot állítson fel a kormány. Ha nem jutnak eredményre, megkezdik egy országos figyelmeztető sztrájk előkészítését.

Székely Tamás azt is hangsúlyozta, hogy nagyon sokan radikalizálódtak, ezért különösen vigyázni kell, hogy a megmozdulások ne váljanak erőszakossá. A szervezésnél figyelembe veszik azt is, hogy aznap lesznek a középiskolai felvételi vizsgák, nem akarják zavarni a szülőket és főleg a gyermekeket.

Az interjút a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. A műsorvezető Pikó András. FOTÓ: MTI, Balogh Zoltán