„Klubrádió
Esti gyors

Nem kell kiengedni a lúgos orvost

18/02/2020 18:07

| Szerző: Klubrádió

Ismét a Kúria elé kerül B. Krisztián ügye, aki maró lúggal öntötte le volt barátnője nemi szervét. Így döntött az Alkotmánybíróság, de ez nem jelenti azt, hogy az elítélt büntetését csökkenteni kellene.

2020. február 18. Esti gyors - részlet 20.02.18. Gál András
06:09
00:00

Hatodszor kerül bíróság elé az ügy, amely a laikus számára pedig teljesen egyértelmű. Hét évvel ezelőtt B. Krisztián sisakban, maszkban megtámadta volt barátnőjét annak saját lakásában. Megkötözte, kábító injekciót adott neki, majd a nemi szervét maró lúggal leöntötte. Renner Erika gyors segítség nélkül meghalt volna az igazságügyi szakértő szerint.

A bűncselekmény miatt B. Krisztiánt a Kúria jogerősen 11 év börtönbüntetésre ítélte. Ő azonban alkotmányjogi panaszt nyújtott be, mondván, hogy sérültek a jogorvoslat lehetőségéhez fűződő jogai. Az alkotmánybíróság 3 hónappal ezelőtt már foglalkozott volna a panasszal, de egy Renner Erikával szimpatizáló tömeg gyűlt össze az épületnél, a döntést mostanra halasztották.

A határozat szerint az ügyet felül kell vizsgálni, ami azt jelenti, hogy ismét a Kúria elé kerül. A döntésben 12 alkotmánybíró vett részt, 6-an nem értenek vele egyet, illetve 1 bíró párhuzamos véleményt mondott. Van olyan különvélemény is, amely szerint az Ab most törvénysértésre szólította fel a Kúriát. Gál András -aki Renner Erika ügyvédje- azt mondta, ez is jelzi, hogy nem egyszerű ügyről van szó. Ám ő bízik abban, hogy a Kúria gyorsan döntést hoz majd.

Arra a kérdésre, hogy a sértett milyen lelkiállapotban van, az ügyvéd úgy válaszolt: ezt mindenki el tudja képzelni. Maga Renner Erika az Indexnek azt mondta, hogy a döntés nem lepte meg. Szomorúnak tartja, hogy míg az ügyvédek és a jogrendszer nagy figyelmet fordít a vádlottak és az elítéltek jogainak védelmére, az áldozatok jogait lábbal tiporják és nem foglalkoznak velük.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors
2020.02.18. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván