„Köszönjük,
Reggeli gyors

Nem ért véget a bocsánatkéréssel a bajai képhamisítási ügy

21/10/2019 13:11

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Az ellenzéki jelöltekről eltorzított képpel előálló bajai újság, a Bácskai Napló hirtelen sajtószabadság-párti lett, és bár a botrányt kirobbantó képviselő is a megbékélést támogatja, az ügy felelősét megkeresné.

2019. október 21. Reggeli gyors / részlet, Dani Gitta (19.10.21.)
05:35
00:00

Dani Gittával először akkor beszélgettünk, amikor még a Sikeres Bajáért egyesület jelöltje volt a választáson, és eljuttatta a nagyobb nyilvánossághoz a Bácskai Napló manipulált felvételét, amelyen egyes ellenzéki jelölteknek barnább bőrt, nagyobb orrot, megnyúlt nyakat fotosoppoltak. Azóta képviselő lett, megnyerte egyéni körzetét. Arról kérdeztük, hogy a lap nemrég elkezdte a sajtószabadságot ünnepelni és bocsánatot kért „hibáért”, amelyet azonban nem vállalt magára. Azt írták, kívülről kapták az említett képet. 

Dani Gitta nem tudja, mi történt a szerkesztőségben, de az eleve kétkedéssel tölti el, hogy a sajtószabadságról írott jegyzetben a sajtó szó zárójelbe került. Ez számára ugyanúgy értelmezhetetlen, mint a korábbi reakciók, és úgy véli, teljesen más fogalmakkal dolgoznak, mint a főszerkesztő. Azt mondta, a sajtószabadság nem divathullám vagy úri muri, amelynek a szellemében tevékenykedünk, hanem egyetemes érték, amelyet mindenkinek kötelessége megőrizni. Két jegyzet is volt a Bácskai Napló legújabb számában, a másik címe az, hogy „Olyan nincs, hogy képhamisítás” – pedig van, ő tette közzé, és nem vádaskodott, bizonyítékkal szolgált, egyszerűen bemutatta a manipulációt.

Sajnálja a szerkesztőség tagjait, mert biztosan sok negatív visszajelzést kapnak, ezért kellene minél előbb kivizsgálni, hogy milyen forrásból kapták a képet és miért tartották hitelesnek. De korábban se voltak belső vizsgálatok, pedig kétszer már elítélte a Kúria a bajai médiacéget. Dani Gitta szerint nem a teljes bajai médiát kell felelősségre vonni, hanem a képhamisítás felelősét megtalálni. Ha nem a főszerkesztő a felelős, nem érzi magát annak, akkor nevezze meg, hogy ki az – tette hozzá. „Baján semminek nem volt felelőse az elmúlt években” – mondta a képviselő.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Dani Gitta/Facebook

Reggeli gyors
2019.10.21. 08:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes