„Köszönjük,
Galaxis kalauz

Nem ér a neve!

8/06/2024 09:02

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A névadási indítékoktól a szeretetnyelvig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is megvizsgáltuk, hogyan képes a név a személyiségünk részévé válni.

 

2024. június 05. Galaxis kalauz (2024. június 05., szerda 15:00)
49:56
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző héten a német vezetéknév kötelezővé tételénél fejeztük be, amely rendelet II. József magyar királytól, német-római császártól származott a 18. század végéről. Az uralkodó célja ugyanis az volt, hogy legyen egységes a birodalma ilyen tekintetben is.

Nyilvánvaló, hogy a nevek alakulására hatással voltak az ilyen és ehhez hasonló törvények az idők során, de azért organikusan is fejlődtek az elnevezések. Nem ritkán a megszólítás volt az indikátor, a ragadványnév ugyanis mindig utalt az illető valamely szokására, vagy külsejére, foglalkozására. Szóval valamilyen tulajdonságára. II. József például, bármennyire igyekezett uniformizálni a neveket, vélhetően nem sejtette, hogy Kalapos királyként vonul majd be a történelembe, mivel nem koronáztatta magát magyar királlyá.

A nevek kialakulása mentén haladtunk tovább a 278. epizódban, és első körben arról beszélgettünk Dr. Bauko Jánossal, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének igazgatójával, hogy milyen névadási indítékok és korlátozások léteznek. Az interjúból kiderült, hogy továbbra is nagy hatása van a popkultúrának a névadásra. Sorozatok karaktereiről, énekesekről, focistákról kapja sok csecsemő a nevét.

 
Névadó ünnepség, 1964.
Forrás: Fortepan/Magyar Rendőr
 

A névadási indíték elég egyértelmű; a szülők rajongása manifesztálódik ily módon.

Ez régen sem volt másképpen a jól ismert Rabszolgasors kapcsán.

Hogy ez mennyire következetes vagy éppen felelős döntés, a jövőt nem ismervén, csupán feltevéseink lehetnek. De hogy a szeretet szülte, az biztos. Akkor mi ez, ha nem a szeretetnyelv egy megnyilatkozása?!

Így, mielőtt folytattuk beszélgetésünket Dr. Bauko Jánossal, akivel visszatérve még tisztáztuk az anyakönyvvezetés szlovák és magyar szabályozását is többek között, Szalay Álmos, pszichológussal tisztáztuk, mi is az a szeretetnyelv, kitől származik, mennyire hiteles, és persze, hogy miként ismerjük fel a másik félben, hogyan találunk rá a sajátunkra.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2024. június 5., szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes