„Klubrádió
Ingatlanpiac

Néha a lift is bajjal jár

27/08/2019 20:16

| Szerző: Klubrádió

Nem véletlenül foglalkozunk rendszeresen a társasházakban élők problémáival. Az együttélés a szomszédok között nem egyszerű játék.

2019. augusztus 27. Ingatlanpiac (2019. augusztus 27., kedd 14:00)
48:13
00:00
Műsorvezetők: Törtei-Takács Kriszta

Több kérdés is érkezett az Ingatlanpiac című műsorunkhoz a liftekkel kapcsolatban. Állandó szakértőnk, Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke adta meg a válaszokat.

Fontos, hogy új liftet csak a társasház minden tulajdonosának egyetértésével lehet építeni. Itt a fő gond az szokott lenni, hogy a földszinti lakók nem szívesen járulnak hozzá, hisz miért fizetnének olyasmiért, amit ők sosem fognak használni. Bék Ágnes javaslata szerint ezeket a lakókat úgy lehet meggyőzni, hogy határozatba foglalják: nekik nem kell fizetniük a beruházási és üzemeltetési költséget. Egy másik hallgatónknál egy éve nem működik a lift, a közös képviselő nem javíttatja meg, mert a tulajdonosok egy meghatározó részének ez nem lenne érdeke. Ebben az esetben is egy közgyűlési határozat hozhatna megoldást.

A tulajdonrészek egyébként is meghatározók egy társasház esetében.  Amennyiben egy tulajdonosnak nagy többsége van, akkor bizony azt tesz, amit akar. Ő egy személyben a közgyűlés, a döntéshozó, ha még vele együttműködő közös képviselőt is talál, akkor bizony a kisebbségben maradók jobban teszik, ha elköltöznek.

Még két gyakran felmerülő kérdés.

Hogyan zárhat le valaki egy folyosórészt ráccsal? Nos, ezt tulajdonképpen semmilyen központi rendelkezés nem szabályozza, de a társasház saját működési szabályzatában rendelkezhet erről, hiszen közös területről van szó. Némileg hasonló a helyzet a légkondicionáló kültéri egységének felszerelése esetében is. Hatósági engedélyre nincs szükség, de a közvetlen szomszédok, tehát az alul, felül, oldalt lakók hozzájárulására igen.

A műsort a további kérdésekkel és válaszokkal a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ingatlanpiac
2019.08.27. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta