„Klubrádió
Galaxis kalauz

Ne ugráljunk, csak ésszel!

9/10/2019 15:28

| Szerző: Klubrádió

Mi a különbség az ejtőernyős és a bázisugrás között? Miben segít a sportpszichológus? Miért jó a mozgássérültek számára készült speciális ruha? Válaszok a Galaxis kalauzban.

2019. október 09. Galaxis kalauz (2019. október 09., szerda 15:00)
46:21
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes

A legutóbbi adásunkból kiderült, hogy amíg az ejtőernyős ugrás a világ legbiztonságosabb sportjai közt van, a bázisugrás ezzel ellentétben egyáltalán nem fér bele még a biztonságos kategóriába se. A sportág nincs is szabályozva, gyakorlatilag bárki kiállhat egy szikla szélére, és a megfelelő felszereléssel leugorhat onnan. A profi bázisugrók ettől óvva intenek mindenkit, sőt mire az első ugrásig eljut az ember, már gyakorlott ejtőernyősnek kell számítani, és még ők sem ugorhatnak egyből a legveszélyesebb helyekről.

A következő megállónk a sportpszichológia világa volt. Megtudtuk, hogy az általános pszichológiához hasonlóan, a sportolók is sokáig úgy gondolták, aki sportpszichológushoz jár, azzal valami nincs rendben. A trend ma már kezd megváltozni, de még mindig kevesen veszik igénybe a szakembereket. Egy sportpszichológus persze nem csak abban segít, hogy a sportoló sikeresen dolgozza fel a kudarcait, vagy a győzelmeit. Először mindig az emberen, a személyen segít, és csak utána tud maximálisan a sportolóval foglalkozni. 

Végül egy olyan ruhakollekcióról beszélgettünk, ami kifejezetten funkcionálisan mozgássérült emberek számára készült. A ruhák a különleges tervezésükkel lehetővé teszik, hogy a viselőjük könnyen fel- és levegye, valamint nem okoz gondot az sem, ha egész nap bennük kell ülni. Funkcionalitásuk mégsem nyomja el az esztétikumot, és ettől lesznek még különlegesebbek.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Galaxis kalauz
2019.10.09. 15:00
Műsorvezető: Lay Viktória, Timár Ágnes