„Klubrádió
Esti gyors

Ne bántsd a Magyart? - Hardy Mihály jegyzete

30/01/2023 18:05

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"A hímzés a fokosos-betyársereges embléma mellett így szólt: „Ne bántsd a Magyart!” Az utóbbi nagybetűvel. Elgondolkodtam, hogy vajon ez a különös, ősnyilas atmoszférájú páros Magyar Bálint szociológust vagy Magyar György, ismert ügyvédet akarja-e megvédeni?"

2023. január 30. Esti gyors részlet - 2023.01.30. Hardy Mihály jegyzete
02:46
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában a …magyar kifejezésen? Arról, hogy mit jelent magyarnak lenni, már csak azért is, mert ezt készen kapjuk, mint a szüleinket, ez nem választás kérdése.

Ugyanakkor vannak, nem is kevesen, akik megpróbálják mindezt még fokozni is, hogy magyarabbak legyenek a többieknél, sőt ők legyenek a lehető legmagyarabbak. A főmagyarok.

Mindez arról jutott eszembe, hogy a hétvégén egy külföldi áruházlánc itthoni üzletében éppen egy ilyen nagyon magyar pár állt előttem a sorban. Nem voltak fiatalok, olyan ötven év körülinek becsültem őket és látszott rajtuk, hogy éveiket nem az élet napos oldalán töltötték vagy tölthették eddig. A ruházatuk volt az, ami felhívta magára a figyelmet, szinte minden elemében kihívóan és szinte provokatívan hirdették, hogy ők aztán minden magyarnál magyarabbak. Mindketten erősen katonai stílusú ruházatban, a férfi nyakában rovásírásos szalagos kulcstartó. Fején a szinte kötelező, Nagy-Magyarországos hímzéssel díszített fekete, simléderes sapka, katonai dzsekijén valami 64 vármegyés, pusztai betyár-romantikával kivarrt embléma. Derekán a jól ismert műbőr autóstáska – pestiesen hasitasi – helyett az amerikai hadseregtől levetett tölténytartó hirdette, hogy a tulajdonosa nem ismer tréfát, afféle kemény legény.

A különös csapat hölgytagjának bomberdzsekije volt az, ami végleg kiverte nálam a biztosítékot. A hímzés a fokosos-betyársereges embléma mellett így szólt: „Ne bántsd a Magyart!” Az utóbbi nagybetűvel. Elgondolkodtam, hogy vajon ez a különös, ősnyilas atmoszférájú páros Magyar Bálint szociológust vagy Magyar György, ismert ügyvédet akarja-e megvédeni? Mert hogy nekik valóban kijár a nagybetű, hiszen a tulajdon nevükről van szó.

Minden egyéb esetben, akár főnévként, akár melléknévként használjuk a mondatban, a „magyar” szót bizony kisbetűvel kell írni. Legalábbis a magyar helyesírás szabályai szerint. Angolul természetesen minden nép neve nagybetűs, ahogy németül is az. Ott ez a szabály. De nálunk, magyaroknál nem. Nálunk a kisbetű dukál és én szeretném, ha legalább az édes anyanyelvünket nem bántanák ezek az önjelölt, operett-magyarságvédők.

Az egyéb károkozásról nem is beszélve…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2023. január 30-ai adásában hangzott el.