„Klubrádió
Reggeli gyors

"Nagyon rossz irányba tereli a diákokat a kormány"

1/09/2021 11:07

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Ha nem hadtudományokat akar tanulni valaki, aránytalan, hogy az önkéntes katonai szolgálat többet ér a nyelvtudásnál a felvételin – hangsúlyozta Schermann Fruzsina, az Alternatív Diákközpontú Mozgalom szóvivője.

2021. szeptember 01. Reggeli gyors - részlet 21.09.01. Schermann Fruzsina
05:28
00:00

Plusz pontokat kapnak a felsőoktatási felvételihez a jövőben azok a fiatalok, akik az egyetem előtt fél- vagy egy évet szolgálnak a honvédségnél – írta meg a hvg.hu.

Az ember valóban legyen igényes a testére, de amennyiben nem hadtudományokat akar elsajátítani, indokolatlan előnyhöz jut az, aki az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezik. Schermann Fruzsina, az Alternatív Diákközpontú Mozgalom szóvivője szerint nagyon rossz irányba terelik ezzel a diákokat. Nagyon kis országban érthetetlen, hogy a világban való érvényesülés alapfeltétének is felfogható nyelvtudás nem nyom annyit a latban a felvételi során, mint a szolgálat, amelyre nem mindenki hajlandó, vagy képes, és amely a szakok többségében nem releváns.

A pontok eloszlása e a következő:

  • egy B2-es nyelvvizsga 28 pontot ér,
  • egy C1-es nyelvvizsga 40 pontot ér,

ehhez képest az önkéntes katonai szolgálat félévente 32 pontot, maximálisan 64 pontot jelent. Ezt súlyos aránytalanságnak tartja. Szerinte minden diáknak joga van a tanuláshoz, és ahhoz, hogy eldöntse milyen irányban szeretné képezni magát, azért pedig nem érheti indokolatlan hátrány, ha nem a honvédelmet választja.

Koronavírus - Németh Szilárd: a Magyar Honvédség a legbizto
 
Katonák - alakzat Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Schermann Fruzsinával
2021.09.01., szerda 8:33
Riporter: Para-Kovács Imre