„Klubrádió
Galaxis kalauz

Múzsáktól a mesékig

6/02/2021 07:32

| Szerző: Timár Ágnes

A megfelelő alkotói közeg, a baráti motiváció és a gyógyító mese is helyet kapott a Galaxis kalauz e heti adásában. Azt is megvizsgáltuk, vajon a nagyotmondó mesehősök milyen szerepet töltenek be a mindennapjainkban, és miért kedveli egyre több olvasó, néző a negatív szereplőket.

2021. február 03. Galaxis kalauz (2021. február 03., szerda 15:00)
48:30
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A Galaxis kalauz 122. epizódja ott folytatódott, ahol az előző véget ért. Az előző adást azzal fejeztük be ugyanis, hogy lélektani megközelítésből vizsgáltuk a különböző múzsákat. Ezen a héten arról beszélgettünk a műsor elején, hogy egy művésznek nem csak egy múzsa segíthet az alkotásban. Hogy milyen körülmények erősíthetik, vagy éppen idézhetik elő az alkotói szándékot, erről Készman József művészettörténész mesélt. Elmondta, hogy ma már nem beszélünk olyan konkrét hatásról, amelyet feltétlenül megszemélyesíthetünk, inkább az ihletet azonosítjuk a múzsával. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem mellékes, ha van egy biztos pont, egy igazi támogató erő a művész életében, amely tény segíti az alkotás létrejöttét.

Vagyis, ha így vesszük, a világ szebbé tételében részt vesz adott esetben egy barát, egy kolléga, egy társ. Ezen indíttatásból született a Krisztina-díj. A díjat Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész feleségének emlékére 2011-ben Kárpáti Tamás, a család barátja alapította. A díj Benedek György szobrászművész alkotása. A bronzplaketten Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László festménye alapján készített. A díjat azok kaphatják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek, kiváló művészi teljesítmények születhettek. Író, festőművész, szobrász, színész feleség is részesült már ebben a kitüntetésben. Legutóbb Gerendás Péter zenész felesége, Gerendás Nóra vehette át a díjat.

Persze, az, hogy mit jelent a valódi támogatás, mi számít segítségnek, egyáltalán mit élünk meg annak, és észrevesszük-e a felénk nyújtott kezet, rengeteg körülménytől függ. Erről beszélgettünk a műsorban Megyeri Zsuzsanna pszichológussal. A szakember elmondta, szinte minden ilyen képességünk genetikus, illetve a gyerekkorunkból fakad. Nagy hatása van annak a későbbi életünkre, a döntésünkre, hogy kérünk-e segítséget, hogy például a szüleink hogyan és milyen módon segítettek nekünk, amikor egészen kicsik voltunk.

 
Münchausen báró
Pixabay
 

Mi a hőstett?

És ahogy segítséget kérni nem a gyengeség jele, úgy az önálló hőstettek keltette büszkeség sem elrejtendő, derült ki az interjúból. Azonban, hogy mi számít hőstettnek, és hogy tanúk nélkül mennyire vagyunk hajlamosak elhinni a megtörténtüket, más kérdés. A népmesékben, de még a később született, gyerekeknek szánt történetekben is gyakran megjelenik egy fura figura, akinek hiszünk is, meg nem is. Mert hát olyan jó lenne igaznak vélni, hogy Münchausen báró képes kihúzni magát a mocsárból saját hajánál fogva. Hiszen akkor akár nekünk is sikerülhet. Pápes Éva, mesefejtő többek között arról beszélt a műsor utolsó harmadában, hogy manapság ugyan átalakul az értékrendünk, de ez soha nem szünteti meg a mesék létjogosultságát. Csupán máshogy értelmezzük, mást veszünk észre belőle, vagy éppen más szereplőkkel fogunk azonosulni.

A kedvenc karakter választás persze aktuális lelkiállapotunktól is függ, tette hozzá Pápes Éva, hiszen, ha valamilyen sérelem ér minket, könnyebben fogunk azonosulni esetleg a negatív hőssel, mert neki van szüksége a segítségre. A mesefejtő azt is hozzátette, hogy a gyerekeknek igenis szükségük van a Grimm mesék sötét valóságot is bemutató világára, mert a történet befogadásával a saját problémáikat is könnyebben dolgozhatják fel.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2021.02.03. 05:00
Műsorvezető: Timár Ágnes