„Támogassa
Reggeli gyors

Momentum: a mítosz megdőlt, miszerint Orbánék lehet, hogy lopnak, de legalább kormányozni tudnak

22/02/2022 12:48

| Szerző: Klubrádió

A Momentum Mozgalom parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Völner-ügyben. Szerintük régen kiderült, hogy a mai hatalom kormányzóképtelen. Gelencsér Ferenc momentumos politikus volt a Reggeli gyors vendége.

2022. február 22. Reggeli gyors - részlet 22.02.22. Gelencsér Ferenc
04:48
00:00

Erkölcsi kötelességnek nevezte Gelencsér Ferenc momentumos politikus azt, hogy a parlamentben vizsgálóbizottság foglalkozzon a Völner-üggyel, "attól függetlenül, hogy az Orbán-rendszer úgy működik ahogy". Szerinte az ellenzéknek egy erkölcsi, minőségbeli különbséget kell felmutatnia, amire mindenképpen jó lesz a vizsgálóbizottság.

A momentumos politikus szerint elképesztő, hogy egy miniszter-helyettes szabadlábon, továbbra is országgyűlési képviselő lehet, azután, hogy "kiderült róla, hogy rendszeresen, a hivatalában, 2-5 millió forint körüli összeget vett át kenőpénzként a nyomozati anyagok szerint". Elismerte, egy aktuális nyomozás kapcsán nem lehet bizottságot felállítani, de szerinte a lényeg, "amiről a bizottság szólni fog", hogy kiderüljön, kik tudhattak Völner viselt dolgairól. "Mert, ha egy államtitkárt be lehet áldozni, ott a szálak feljebb vezetnek: tudott-e erről Varga Judit, Rogán Antal, vagy Pintér Sándor, Orbán Viktor?" - tette fel a kérdést a politikus.

Völner Pál
 
Völner Pál
 

 

A vizsgálóbizottság paritásos rendszerben működne, a kormánypárti és ellenzékiek egyenlő súlyban vehetnének részt benne, de a bizottság felállításáról a parlamentnek kell szavaznia. Gelencsér szerint,  ha nem szavazzák meg, az önmagában beszédes, és azt mutatja, hogy a kormánypártok el akarják tusolni az ügyet. Bár megismételte azt az előszeretettel híresztelt megállapítást, hogy Orbán sok lépéssel előre lát a pályán, de Gelencsér szerint most úgy néz ki, hogy a miniszterelnök "óriási bakit vétett, ha ezt nem látta jönni". Biztos abban is, hogy a Völner-ügy egy fideszes belső harc, ami a felszínre tört.

"Április 3-án kormányt fogunk váltani, olyan legfőbb ügyészünk lesz, aki nem hagyja, hogy ilyen ügyek elsikkadjanak, addig is minden módon fel kell hívni a választópolgárok figyelmét, hogy mi zajlik ebben az országban, mert nem jutnak el a valódi információk" - mondta a momentumos politikus.

Szerinte az elmúlt 12 évben, de legalább az utóbbi három évben kiderült, hogy az a mítosz megdőlt, miszerint Orbánék "lehet, hogy lopnak, de legalább kormányozni tudnak". "Képtelenek kormányozni, elég csak azt nézni, hogyan teljesít koronavírus elleni küzdelemben, negyedikek vagyunk a halálozási arányokat tekintve, vagy a lakástörvény módosítását említette az elmúlt időszakból, amit két nappal az elfogadott jogszabály kellett módosítani. "Rég kiderült, hogy kormányozni sem tudnak" - mondta Gelencsér Ferenc.